Här kan du söka digital vård

Här är en guide till ett antal nätläkartjänster som finns just nu.

Kry

Erbjuder vård via videosamtal på nätet, där du får prata direkt med en läkare som ringer upp. Har även ett pilotprojekt med lungfunktionsmätar-tjänsten Asthmatuner igång.

Min Doktor

En nätläkartjänst som framför allt använder sig av chatt. Chattandet kan kompletteras med bilder som du som patient skickar in, samt ibland även videosamtal.

Doktor.se

Här får du först av allt prata med en sjuksköterska som slussar dig vidare till en nätläkare eller fysisk vårdcentral vid behov.

Doktor 24

Erbjuder en kombination av chatt, video och bilder. Kombinerar digital vård med fysiska besök hos vårdcentraler som företaget samarbetar med.

Medicoo

Erbjuder i första hand chatt med läkare och vid behov även video eller röstsamtal. Här behövs ingen app, utan det går att chatta direkt på hemsidan.

Capio Go

En tjänst som tar kontakt via chatt. Vid undersökning eller provtagning slussas du vidare till någon av Capios vårdcentraler. Inte heller här behövs någon app.

Medicheck

Erbjuder chatt eller videosamtal med specialistläkare utan remiss. Är i dagsläget inte landstingsfinansierat, så högkostnadsskydd eller fri vård för barn ingår inte. Grundavgiften för ett möte är 350 kronor. För astmatiker erbjuds en abonnemangsavgift där även lungfunktionsmätar-tjänsten Asthmatuner ingår.

Landsting

Flera landsting har startat egna apptjänster i någon form, till exempel Västra Götaland, Jönköping, Östergötland, Stockholm och Uppsala.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox