Gör din pollenapp personlig

Med den nya appen Pollen kan du få en personlig prognos anpassad till just din allergi, samtidigt som du hjälper forskarna att förbättra rapporterna.

Den första svenska versionen av appen Pollen är här. Den är utvecklad i Österrike och är nu anpassad till svenska förhållanden, med halter och prognoser från pollenrapporten.se.
Appen kan du ladda hem gratis från Apple App Store och Google App Store. I appen kan du bland annat välja för vilka pollenslag och platser du vill ha en pollenprognos, lägga in dina symtom och jämföra med aktuella halter av ett visst pollen i form av en graf. Du får då en personlig pollenprognos som baseras på hur just du reagerar vid en viss halt på ett visst pollen, förutsatt att du lägger in dina symtom under ett antal dagar.

Växtlexikon och språk

I appen finns också ett växtlexikon med information om de mest allergena växterna. Växterna presenteras med bild och en beskrivning var de vanligtvis förekommer. Appen finns i dagsläget på svenska, engelska och tyska och det ryktas om att den snart finns på franska.
På Naturhistoriska Riksmuseets webbsida pollenrapporten.se finns ett formulär där du kan berätta vad tycker när du testat appen, och på så vis hjälpa till att förbättra den.
– Det här årets försäsong har varit en testperiod då vi satsat på att få appen att fungera perfekt. Vi tar fortfarande gärna emot synpunkter, ju fler som testar desto bättre, säger Pia Östensson, Intendent på Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska Riksmuseet.

Bra fingervisning

Appen är kopplad till en pollendagbok. Pollendagboken är en gratis, webbaserad service för pollenallergiker, men också ett forskningsprojekt. Du som användare är anonym.
Det enda som du behöver ange för att registrera dig är en fungerande e-postadress. Du kan också föra pollendagbok för andra, till exempel om du har barn, förutsatt att var och en har en separat e-postadress.
Du fyller i dina dagliga symtom på pollenallergi på webbsidan. Pollendagboken skapar ett diagram av allergisymtomen, tillsammans med de verkliga pollenhalterna i luften.
Detta kan ge en fingervisning om den personliga känsligheten för pollen, både vad gäller pollen från olika arter och pollenhalt.
Du kan sedan ta med diagrammet till din läkare som använder det, ibland tillsammans med andra tester, för att komma fram till en behandling som passar dig.

Hjälper forskare

Samtidigt är den information du registrerar ett hjälpmedel för forskare att kunna förbättra pollenrapporterna och precisera gränsvärden för olika arters pollen.
Pollendagboken går att använda på flera språk och i hela Europa. Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet svarar för servicen i Sverige.
– Förhoppningen är att ett flertal länder i Europa ska ansluta sig till Pollenappen, dels för att underlätta för allergiker hemma och när de reser utomlands, dels för att få in allergidata från flera länder genom pollendagboken, säger Pia Östensson.
Läs mer på pollenrapporten.se eller gå direkt till Pollendagboken på www.pollendiary.com

Samarbetspartners

Den svenska versionen av pollenappen är ett samarbete med forskningsgruppen i aerobiologi och polleninformation vid öron-, näs- och halskliniken vid det Medicinska universitetet i Wien, Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, Pollenlaboratoriet i Umeå AB, Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm samt ALK Nordic.

Text Lena Granström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php