Gluten- och nötfria tårtor i butiken

Det började 2017 med farmors goda tårta – i dag säljs One Cakes gluten- och nötfria tårtor i matbutiker över hela landet!

Många allergiker har vant sig vid att knapra på någon torr kaka när omgivningen äter färdigköpta tårtor. Att hitta något färdigbakat utan risk för spår av nötter är en utopi. Ännu svårare blir det om man har fler allergier eller glutenintolerans utöver nötallergin. I bästa fall kanske det finns någon fryst kladdkaka som kan rädda situationen, men att hitta något mer spännande än så i butikernas frysdiskar kan tyckas vara en utopi.

Nu finns det dock faktiskt färdiga tårtor som är både nöt- och glutenfria. Företaget One Cake startade i liten skala 2017, då Zebastian Lindqvist gick runt med en kompis och sålde in en tårta gjord utifrån farmoderns recept till kaféer i Göteborg, för att testa att det inte bara var familjen som tyckte att tårtan var exceptionellt god. Responsen var positiv och de fick flera kaféer att sälja tårtan, men det var ingen omedelbar framgång. Det var däremot ett bra sätt att testa produkten och få feedback från kunderna. Efter detta lyckade test började arbetet med att erbjuda tårtan till butiker. Relativt snart hade de även sålt in produkten till tre ICA-butiker i Göteborgstrakten. Företaget växte, och efterfrågan ökade.

Bakade på nätterna

– En lång period bakade vi själva på nätterna och fyllde frys efter frys. Vi skaffade nya frysar så fort de tidigare blev fulla. Sedan marknadsförde jag tårtorna på dagarna, berättar Zebastian Lindqvist som är i full färd med att storstäda hela fabriken när Allergias reporter ringer upp. Som för så många andra småföretagare har han flera roller: ena sekunden arbetar han med marknadsföring, nästa sekund är han alltiallo och vaktmästare.

Till slut tyckte fastighetsägaren att det faktiskt inte gick att trycka in fler frysar i lokalen de hyrde, och familjen fick börja leta efter en passande lokal för tårtproduktion. Medan Zebastian bakade letade hans mamma med ljus och lykta efter en passande plats att etablera företaget på. Det visade sig vara en utmaning, då många fastighetsägare inte ville hyra ut lokaler för livsmedelsproduktion, men till slut lyckades de hitta den nuvarande fabriken i Jonsered.

Som för så många andra näringsidkare blev pandemin en prövning för One Cake, något som försvårades ytterligare av det efterföljande kriget och inflationen.

– Då var vi nära att lägga ner företaget. Hade jag vetat hur tuff livsmedelsbranschen var kanske jag inte hade gett mig in i det här, men det är väl det som är grejen, att man inte ska tänka så mycket utan bara dyka in i det, skrattar Zebastian Lindqvist.

Med i Draknästet

Vändningen kom när Lidl sträckte ut sina armar, och erbjöd svenska företag att söka sig till dem. One Cake har också varit med i tv-programmet Draknästet, vilket också hjälpt dem att utveckla företaget ytterligare.

– Vi hade en väldig tur. Jag tror att de företag som har klarat sig igenom den här perioden kommer att bli väldigt starka. Av typ 300 sökande tog Lidl in typ 20 eller 30 företag, och många samarbeten höll bara en kort tid, men vi har fortfarande ett väldigt fint och långsiktigt samarbete med dem, säger Zebastian Lindqvist, och nu har vi tagit fram en tårta tillsammans med Lidl och Barncancerfonden. För varje såld tårta så skänks 5 kronor till Barncancerfonden, vilket känns väldigt fint. Sedan 2022 finns företagets övriga tårtor även hos Ica och Coop, så nu arbetar vi stenhårt för att hålla ner kostnaderna och öka försäljningen.

Inget medvetet val

Att tårtorna är både gluten- och nötfria är något av ett lyckligt sammanträffande.

– Det är faktiskt inte medvetet, utan det är så att vår tårta bakas på en marängbotten med kokos, precis som farmor gjorde dem från början, och det är det ju inget gluten i, så vi har liksom fått det glutenfria på köpet. Det var inget vi tänkte på från början, men det är ju bra, eftersom det är fler och fler som inte äter gluten.

Varför valde ni att göra tårtan nötfri?

–  Att det är nötfritt är faktiskt en lite rolig grej. Tårtan var rätt dyr att tillverka. Vi hade inte volym på det, och i den här branschen är det bara volym som gäller – och det har man inte när man startar. Då testade vi en massa olika chokladleverantörer. Givetvis var det den dyraste chokladen som var godast, och den är nötfri. Den använder vi fortfarande. Det är en belgisk choklad, som görs på rena råvaror, och även främjar kakaobönderna, vilket jag tycker är väldigt fint. Men vi valde den egentligen utifrån att tårtan ska smaka bra, det nötfria var en bieffekt.

En annan sak One Cake är stolta över är att de inte använder någon palmolja i tårtorna.

– Väldigt många företag använder det, eftersom det är billigt, men jag tycker att de företagen ska skämmas. Genom att hugga ner och massförstöra naturen för att odla de här palmerna, förgör vi oss själva sakta men säkert. Alla djur som lever där dör för att vi ska ha en billigare kalkyl. Det är inte acceptabelt att hålla på så, säger Zebastian Lindqvist.

Går det att köpa era tårtor på alla ICA och Coop om man inte har ett Lidl i närheten?

– Om de inte finns i den egna butiken, så kan man prata med den frysansvarige och be dem att plocka hem One Cake.

Har ni några planer på nya produkter?

– Vi har alltid nya planer och testar nya produkter. Man får hålla koll på våra sociala medier!

Text Susannah Elers Foto One Cake

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php