FROST

Tänk på det här så klarar du kylan bättre.

Så klarar du kylan
Kall, torr luft sliter hårt på slemhinnorna och ju kallare det är desto torrare blir luften. Vid 15 minusgrader är luftfuktigheten noll, då blir stressen på luftvägar och slemhinnor stor. Om du har köldastma och går för snabbt från värme till kyla så utvidgas blodkärlen kring luftvägarna väldigt snabbt och det bildas ödem i slemhinnorna. Stanna till och andas lugnt genom näsan och låt luftvägarna vänja sig och få en möjlighet att anpassa sig till temperaturen. Skydda gärna mun och näsa med en sjal eller halsduk.

Ditt inbyggda filter
Se till att behandla eventuell nästäppa innan du går ut så att du kan andas ordentligt genom näsan. Näsan värmer och fuktar luften.

Maskera dig
En löprunda eller skidtur i kylan blir behagligare med en andningsmask, som värmer upp luften innan du drar ner den i lungorna. Tre varianter är Airtrim, finns på webbshopen www.vhsport.se eller i sportaffärer, Lungplus, finns på apotek, och Jonas-masken, kan köpas via norska Astma- och Allergiförbundet, www.naaf.no.

Föroreningar i luften
Med kylan ökar föroreningarna eftersom luften inte omsätts lika mycket i kallt väder. Avgaser, asfaltdamm och partiklar från bildäck lägger sig kvar i luften vi andas och gör den mer förorenad. Svåra astmaattacker är oftast kopplade till mycket luftföroreningar och har alltså inte enbart med kylan att göra.

Foto Colourbox