Från ett liv till ett annat

Latexallergi kan slå hårt, det kan Anette Torvidsson Eriksson vittna om. I ett slag försvann det liv hon var van vid, men hon kämpade sig tillbaka och skapade ett nytt.

Anette Torvidsson Eriksson arbetade med grönsaker och charkvaror i en butik i början av 2000-talet, hon trivdes och såg sin framtid där. När hon började var latexhandskar vanligt inom butiksnäringen och hennes kraftiga latexallergi började troligen byggas upp just på jobbet, men den första svåra reaktionen kom inte där.
– De första symtomen kom efter en gynekologundersökning då de använt latexhandskar. När jag skulle betala svimmade jag i väntrummet och sedan blev jag fruktansvärt sjuk. Jag förstod inte vad det var.
– Så gick några år. Jag jobbade på, men fick svullnader, heshet och astma. En dag när jag rensade julstjärnor (innehåller ett latexliknande protein, reds. anm.) blev jag så dålig att jag fick gå hem. Och jag kom aldrig tillbaka igen.

År av ovisshet

Anette kom att må dåligt i månader, men förstod inte vad hon drabbats av.
 På sin makes fyrtioårsfest kollapsade hon, ballongerna var orsaken, men det visste hon inte då. Efter ett besök hos en kiropraktor som använde latexhandskar hände det igen, hon trodde att hon skulle dö, hjärtat slog fort och andningen påverkades.
Utredningen tog lång tid. Flera gånger fick hon åka akut till sjukhus. Först efter tre år fick hon sin diagnos, latexallergi. Hon har en ovanligt svår allergi som gör att hon kan få allvarliga reaktioner även av luftburna allergen.
Sjukskrivningen kom att vara i sju år, en tid som hon beskriver som både ensam och ledsam.

Rensade ut

Till sist lade hon om sitt liv helt, i dag är hon ombudsman på astma- och allergiföreningen i region mellannorrland och arbetar i huvudsak hemifrån där allergenerna är lättare att kontrollera. Astman finns dock kvar och hon har begynnande benskörhet på grund av de många kortisonbehandlingarna, ändå har hon lite större motståndskraft mot latex än tidigare.
– Redan när jag fick diagnosen 2007 började jag rensa ut all latex hemma, jag kunde till och med känna av gummimattorna i bilen. Det var väldigt mycket att tänka på, som materialet i duschslangen eller i madrassen. Vi har även lagt om kosten. Vi köper kött från en bonde och sköljer allt vi äter väldigt noggrant.

Oförstående omgivning

Anette korsreagerar mot vissa frukter som tomat, banan, avokado, melon och tomater. En gång fick hon även en reaktion efter att ha ätit köpta blåbär, det visade sig att de plockats med latexhandskar, men ballonger är något av det värsta.
– Det finns en klädbutik här i stan som jag verkligen skulle vilja besöka, men det går inte för de envisas med att ha ballonger, trots att jag bett dem ta bort dem. Även om man begär anpassning är det sällan man får det.
Att omgivningen inte riktigt förstår eller tänker på latexallergiker är hon van vid, och det gör henne bekymrad, särskilt nu under coronakrisen.
– Om jag blir sjuk i corona, hur vet sjukvårdspersonalen att jag har latexallergi? Kan jag själv berätta om jag är jättedålig? Skräcken är att jag blir medvetslös av allergi och de tror att det är corona. När jag reser har jag en lapp i bröstfickan, jag hoppas att de lägger handen på bröstet om något händer och hittar den.

Text Liselott Roll Foto Privat