Först ut med värmebehandling mot astma

Alsahi Majid är den första patienten i Sverige som testar värmebehandling mot astma. Endobronkiell termoplastik passar svårt sjuka astmapatienter som inte blir hjälpta av vanlig medicin.

Det är den 1 september och det har just blivit dags för Alsahi Majid att få ett bronkoskop nedhissat genom halsen för tredje och sista gången.
– Jag längtar efter att bli frisk och har stora förhoppningar. Jag vill kunna sluta med kortison, börja träna och motionera som förut, säger Alsahi Majid, 47 år från Helsingborg.
Mellan fem och tio procent av alla astmapatienter i Sverige har, liksom Alsahi Majid, den svåraste formen av astma, med extremt känsliga luftrör och lättutlösta astmaattacker. Det finns bara en medicin som biter på honom.
– Det enda som fungerar är kortison. Ibland behövs det flera gånger om dagen för att jag ska kunna andas. Det var därför jag bestämde mig för att prova det här, säger han.

Mikrovågor värmer
Nu är han först i Sverige att behandlas med den nya tekniken endobronkiell termoplastik, då luftrören hettas upp inifrån med mikrovågor. 
Med ständiga astmaskov och andningssvårigheter var beslutet att prova behandlingen inte så svårt att fatta.
– Jag har bara 40 procent syreupptagningsförmåga och är hela tiden sjuk med hosta. Ibland kan det bli mycket svårt och jag tvingas ta ledigt från jobbet som kassör på växlingskontoret där jag arbetar, säger han.

Jag hoppas kunna sluta med kortison

Astman fick han först i vuxen ålder, när han som 23-åring flytt från krigets Irak.
– Jag bodde i ett flyktingläger i Saudiarabien 1991. Det var tält, dammigt och väldigt dålig luft, säger han.
Där och då utvecklade han bronkitisk astma med hosta som aldrig ville ta slut.
– Jag var illa däran och när jag tillslut uppsökte läkare blev jag inlagd på sjukhus i två veckor, säger han.

Snabbt resultat
Allt blev mycket bättre när han kom till Sverige 1995. Astmaattackerna blev färre och han behövde bara behandla sig med inhalator vid behov, vilket brukade vara när han blev förkyld. – Men för tre år sedan blev allt värre. Nu har jag problem hela tiden, året om, säger han.
Han tvingades byta jobb från ett mer fysiskt arbete till stillasittande jobb. 
Snart är det dags för Alsahi Majid att lägga sig på britsen för tredje gången. Redan efter de två första behandlingarna har han märkt stora skillnader. Efter första ingreppet fick han först en inflammatorisk respons i lungan och reagerade med feber och hosta, men sedan vände det. 
– Efter andra behandlingen har det varit stor skillnad, jag känner mig redan bättre, säger han.

Långvarig effekt
Klockan har blivit 16.30 på lung- och allergimottagningen i Lund. Det betyder att det är dags för läkaren att sätta igång med ingreppet. 
– Första gången var jag mycket nervös, säger Alsahi Majid.
Det är han inte längre. Sedan dess har det gått några månader och den här gången är det mer höga förväntningar som spökar. 
– Läkarna har sagt att astman kommer att vara bättre i mellan 5–10 år efter den tredje behandlingen, säger han.
Med stor precision för läkaren Lars Ek in ett instrument ner i lungorna på sin patient. Katetern har en liten korgliknande sak med små trådar på fäst vid sig. Trådarna spretar mot lungväggen och så appliceras en liten värmevåg som värmer upp luftvägarna. Varje liten segmentbronk ska behandlas. Det bränns och backas, bränns och backas. Själva behandlingen tar en halvtimme och Alsahi Majid är vaken hela tiden. Efteråt mår han fint, men är sårig i halsen och har lite svårt att prata.
– Det tar lite tid att läka, jag är ledig från jobbet i morgon, men det känns bra, säger han.

Namn: Alsahi Majid
Ålder: 47 år
Bor: Helsingborg
Aktuell: Genomgår värmebehandling mot sin svåra astma

 

 

 

Text Maja Lundbäck Foto Eva Lie

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php