Fiskallergi – ger starka reaktioner

Fisk kan ge kraftiga allergiska reaktioner. För den allergiske kan det räcka att man får i sig lite fisk genom en maträtt som innehåller små mängder fisk. Det kan till och med räcka att man får i sig damm från en fisk eller att man vistas i närheten när man tillagar fisk.

Fiskallergi debuterar oftast tidigt och har inte visat sig växa bort som en del andra födoämnesallergier. Symtomen vid fiskallergi kan vara kraftiga, den drabbade kan få svårt att andas, få nässelutslag eller kräkas. Andas man in ånga från fiskkokningen kan man drabbas av ett astmaanfall.

Torsk ger oftast allergiska reaktioner

Allergenen som orsakar fiskallergi är i huvudsak proteinerna i fiskköttet. Proteinet är värmestabilt, så tillagning reducerar inte de allergiska reaktionerna. De är väldigt lika i olika fisksorter, men ändå reagerar de fiskallergiska olika på olika sorts fiskar, 90 % av de som är allergiska mot torsk tål tonfisk och ungefär hälften lax. Det finns även de som är allergiska mot all sorts fisk. Är man allergisk mot fisk bör man undvika att äta fiskrom, även om den är mindre allergiframkallande än fiskkött. En lite udda maträtt som grodlår innehåller samma protein som fiskkött och kan därmed orsaka reaktioner hos den fiskallergiske.

Fisk finns i många livsmedel

Fisk finns i många livsmedel, även sådana som vi inte normalt kopplar ihop med fisk. Fisk finns i bl.a. tapenade, leverpastej, crabsticks, charkprodukter och kötträtter som smaksatts med ansjovis och i vissa margariner. Många asiatiska maträtter innehåller fisksås som används som smakförstärkare. Besöker man drinkbaren och är fiskallergiker skall man inte beställa Bloody Mary som innehåller Worchester-sås.

Skaldjursallergi

Skaldjursallergi drabbas man oftast av i vuxen ålder. Symtomen är likartade de man får vid fiskallergi. Den som är skaldjursallergisk tål inte räkor, krabba, hummer och kräftor. Det är vanligt att man inte heller tål snäckor, musslor eller bläckfisk. Skaldjursallergi är inte synonymt med fiskallergi även om personer med skaldjursallergi ibland också är allergiska mot fisk.

Histaminförgiftning

Man kan råka ut för histaminförgiftning om man har ätit fisk. Histaminförgiftningen ger allergiliknande reaktioner, men är inte fiskallergi. Histaminförgiftning kan man råka ut för framför allt om man har ätit tonfisk, makrill eller bonito som tillhör familjen makrillfiskar och förekommer bl.a. i asiatiska maträtter. I dessa fiskar kan en ovanlig hög produktion av histamin förekomma om fångsten har förvarats för varmt och bakterierna i fisken har börjat växa. De bakterier som förekommer i fisken förvandlar den naturligt förekommande aminosyran histidin till histamin. Man kan få reaktionen på histaminförgiftning mycket snabbt, det kan gå på några minuter men kan i vissa fall dröja upp till några timmar. Histamin tillhör gruppen av biogena aminer, läs mera här.

Symtom vid histaminförgiftning:

  • kraftig huvudvärk
  • pepparbitter smak i munnen
  • intensiv rodnad, främst i ansiktet
  • hjärtklappning
  • ”oro i kroppen”
  • ibland diarréer, magont och andningsbesvär (ej kräkningar)

Läs mera om fiskallergi på SLV:s hemsida och i Läkartidningen