En gård med plats för alla

Det är familjehelg på Astma- och Allergiförbundets medlemsgård i västra Jämtland. I år har rekordmånga kommit hit för pyssel, god mat och stor gemenskap på allas villkor.

Det är full aktivitet i ett av köken på Södergården i Undersåker, men det inte mat som tillagas. Runt långbordet sitter vuxna och barn och klipper och klistrar. Det är söndag förmiddag under allhelgonahelgen och i pysslet blandas skräcktemat med julefrid: änglar och tomtar, pappersskelett och häxteckningar.
Familjehelgen, som nu hålls för tredje året i rad, har i år lockat 32 vuxna och barn från hela landet, vilket är rekord hittills.
– Syftet med helgen är att barn och vuxna ska få en trevlig helg tillsammans oavsett allergi, berättar Eva-Iréne Hed som är ordförande i Astma- och allergiförbundet Jämtland.

Tillsammans med fyra andra från styrelsen ansvarar Eva-Iréne för helgen. Med hjälp av tre aktivitetsledare får deltagarna många möjligheter till att vara kreativa.
– Vi trodde från början att det här med pyssel skulle vara för barnen, fortsätter Eva-Iréne. Men det har ju visat sig att de vuxna är minst lika roade av det.
Det har precis varit höstlov och de flesta deltagare anlände på fredagen. När jag kommer på besök har deltagarna hunnit bo in sig på gården och lärt känna varandra, vilket märks på den goda stämningen runt borden och stojet i hallen utanför.
– Barnen får träffa likasinnade och de hittar ju varandra väldigt fort, säger Eva-Iréne. Då får ju föräldrarna också en frist när de inte behöver tänka på barnen hela tiden.

Viktig mötesplats

Vid bordet står Kristoffer och tittar på när pappa klipper ut en skelettdocka i papper. Sotiga fläckar i ansiktet är rester från gårdagens utspökningar. Jag frågar hur gammal han är. 5 år, visar han ena handens fingrar. Att trä pärlhalsband har varit helgens höjdare enligt Kristoffer.
– Jag har mitt halsband på mig, och så har jag ett till, säger han glatt.

Pappa Jörgen Norling har hört talas om Södergården, men det är första gången som han, sambon Helena och Kristoffer är här.
– Det har vart kanon. För barnen är det allt pyssel som är bra, för oss vuxna är det mer utbytet, att sitta och prata, menar Jörgen som saknar en aktiv förening hemma i Falun. Det är värdefullt att få träffas och utbyta idéer eftersom samhället ligger efter vad gäller information om allergier, fortsätter Jörgen.
Det är Kristoffer som är allergisk. När jag frågar mot vad svarar Jörgen med ett uppgivet leende:
– Du har för litet block. Pollen, pälsdjur, ägg, mjölkprotein, vete, fisk, nötter, soja … man måste ha listan framför sig för att komma ihåg det själv.

Känner sig utanför

Att få åka iväg och bo någon annanstans är familjen inte bortskämda med.
– Vi kan inte ta in på hotell eller gå in och äta någonstans, det är jämt matlådor. Så är det, fortsätter Jörgen allvarligt. Och Kristoffer känner sig alltid utanför på barnkalas och allt sånt. Själv har man inte den erfarenheten av hur han känner sig. Så det här är värdefullt.

I somras åkte de för första gången på ett allergiläger i Smögen. Då insåg de hur viktigt det var för Kristoffer att träffa jämnåriga som också är allergiska.
– Han går och pratar om dom barnen fortfarande. Han känner sig lika med dom. Det var hans gäng, konstaterar Jörgen.
Flera runt borden inflikar hur roligt Kristoffer verkar ha haft det, och femåringen som plötsligt inser att han står i fokus för all uppmärksamhet blir ännu spralligare.
– Du skulle ha varit här i går, berättar Jörgen som kvällen innan skulle överraska barnen i skelettkostym. Han upptäckte att det var pappa på en gång. Så jag ska då inte vara tomte i år!

Nya vänner

Många av alstren som skapats står framme till allmän beskådan, bland annat lampor i frostat glas som dekorerats med urklipp från servetter.
– Det är så bra julklappar det här, säger Ewa Rydén som anordnat aktiviteten. Och det finns ju massor av olika motiv.
– Man kan kolla i legokataloger också, säger pojken bredvid mig utan att lyfta blicken från teckningen han färglägger. Jag gjorde en ljuslykta med lego.

Han heter Lucas Blennefalk, 11 år från Mörsil och berättar att han var här förra året också. Men i år är det ännu roligare, menar Lucas, eftersom det är så många här.
– Ja, och här är det alla åldrar, det är jättekul, säger Ewa.
På översta våningen finns ännu ett pysselrum. Här får man förutom att trä pärlhalsband, göra egna tryck på disktrasor med textilfärg och skapa andra dekorationer inför julen. Alexandra lär Melissa hur man gör en ängel av ståltråd. De två flickorna har blivit bästisar under helgen.

Alexandras mamma Anki uppskattar att alla har fått umgås under helgen.
– Det har varit jättebra stämning och roligt. Och barnen har trivts, och träffat ny bästis, ler Anki mot sin dotter. Det är så många trevliga människor, alla vuxna och barn. Så hit kommer vi fler gånger.
– Det är bra att pyssla för det är mycket lättare att prata när man har något för händerna, menar Karina Lundholm från Brunflo.
Deltagarna betalar för det material de använder till pysslet. Kostnaderna i övrigt är starkt subventionerade: 300 kronor för vuxen och gratis för barn. Då ingår boende, mat och en uppskattad utflykt till äventyrsbadet på Holiday Club inne i Åre under lördagen.

Meny för alla

Det är snart lunchdags och nere i köket är Håkan och Lena Jungbäck i färd med att ställa ut maten på buffébordet. Alla ingredienser till salladen erveras var för sig och de många skålarna utgör en vacker färgkombination.
Som födoämnesallergiker kan maten innebära ett stort orosmoment, men deltagarna poängterar hur bra det har fungerat.
– Det har varit en liten utmaning, men det har varit jätteroligt, säger Håkan när jag vidarebefordrar komplimangerna.
Genom att träffas, bo och äta tillsammans lär sig deltagarna även mycket om andras allergier.
– Det är gott, fast det smakar annorlunda, säger Melissa och lägger upp ett stort lass på gaffeln.
– Ja, det är ju för att det ska vara mjölkfritt och sånt, förklarar Alexandra för mig.
De två vännerna passar på att umgås. Det här är sista måltiden innan det är dags att städa ur rummen, säga hej då och resa hemåt igen.

Anpassat

Boendet på Södergården är på många sätt anpassat för allergiker. Här finns till exempel fyra köksenheter. När det inte är något arrangemang lagar gästerna sin egen mat och kan då välja det kök där de trivs bäst. Här finns också luftrenare i alla sovrum, som filtrerar pollen och andra små partiklar som retar luftrören. Varje rum har sin egen mopp och dammtrasa, för att smutsen inte ska dras runt i huset.

I hallen möter jag Kristoffers mamma Helena på väg till städskrubben.
– Jag har varit på andra vandrarhem förut, men det här är helt oslagbart tycker jag. Jag har ingenting att klaga på. Vi kommer gärna tillbaka, tillägger Helena inifrån skrubben.
Många av anpassningarna på Södergården handlar om att skapa en doftfri miljö. Sängkläder och textilier tvättas med doftfritt tvättmedel. Alla rengörings- och hygienprodukter som används i huset är certifierade av Astma- och allergiförbundet. Istället för stearinljus som osar skapas mysstämning med laddningsbara ljus.

Ett andningshål

För många doftöverkänsliga är det svårt att resa bort, då en överraskning kan innebära ett snöpligt slut på semestern. Mia Berggren från Valbo vet vad det innebär, men har känt sig trygg på Södergården.
– Eva Björklund som är föreståndare här har varit helt fantastisk på att ordna för mig. Jag har varit orolig för hur det ska gå med andras dofter och hon har gjort det bästa som bara går. Helt doftfritt har det inte varit men det har fungerat jättebra.
Aktivitetsledaren Ewa Rydén är också doftöverkänslig och har länge jobbat för att öka medvetenheten om detta i samhället.
– Det har liksom blivit min grej, eftersom jag är så pass drabbad. Nu senast var jag sjuk i 14 dagar på grund av en väldoftande person. Totalt däckad vart jag, säger Ewa.

Ewa har åkt hit med färdtjänst från sitt hem i Örebro eftersom buss och tåg är uteslutet för hennes del. Men det hindrar henne inte från att åka hit.
– Det här är mitt andningshål. Nu har jag laddat inför vintern. Det här är det enda ställe som jag kan ta in på, säger Ewa.
Alstren packas ner i resväskorna och en efter en kommer in för att säga hej då. Kristoffer tycker att det är trist att behöva åka, men det blir ju fler familjehelger.
– Det här kommer vi att ha varje år, utlovar Eva-Iréne. Så känner man för att åka bort med barnen och ha trevligt tillsammans så är Halloween-helgen spikad här.

Hallå där Eva Björklund, föreståndare för Södergården

Hur länge har Södergården varit en medlemsgård?
Astma- och allergiförbundet köpte Södergården för 15 år sen.

Varför är det bra för astmatiker och allergiker att komma hit?
– Vi tänker på allergianpassning i allt som vi gör på Södergården. Ordet vandrarhem kan ha en negativ klang, men vi på Södergården lägger stor vikt vid renlighet. Det är något som många uppskattar, att det är dammfritt och fräscht.

Vad är viktigt när människor med olika allergier ska bo tillsammans?
– På Södergården har vi en öppen kommunikation. Man ska kunna säga till någon som luktar utan att den tar illa vid sig. De som inte har en doftallergi kanske inte tänker på att deras deodorant avger doft. Sen har vi även en anslagstavla där man kan skriva och be om speciella hänsyn, till exempel att man inte tål att man skalar apelsin. Sen får alla gäster skriva under våra trygghetsregler, där det står vad man inte får ta in på Södergården.

Vad är fördelarna med att ha en medlemsgård här i västra Jämtland?
– Det är nog att vi har så ren luft här, här finns inga fabriker. Och så har vi fjällen, och havsluften som kommer in från Norge. Det är nog därför många astmatiker mår så bra här.

Vilka arrangemang har ni under året, förutom familjehelgen?
– Vi har julfirande, för de som vill ha en kravlös jul tillsammans. Sen under vår och höst har vi Södergårdens vänner, då kommer medlemmar hit och jobbar idéellt och gör roliga saker. Då bor man gratis. Sen har vi Seniorvecka 55+ i slutet av augusti, när höstfärgerna är som vackrast.
– Under dessa temaveckor kan ju enskilda medlemmar komma, även de som inte har en aktiv förening. Men föreningarna själva kan ju också arrangera egna temaveckor här. Jag samarbetar med Hållands folkhögskola som hjälper till med kursupplägg.

 

Hitta hit

Södergården ligger i Undersåker, 8 mil väster om Östersund och knappt 1, 5 mil öster om Åre. Hit kan du komma med tåg eller buss från Östersund eller köra egen bil till gården som ligger utmed E14.

Text Marit Sigurdson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php