Effektivt vaccin

Nu när alla skolavslutningar är över och studenterna inte längre står som spön i backen är det dags att få lite lugn och ro. Kanske åka ut till skogen eller sommarstugan. Siv Augustsson har en kolonistuga tillsammans med sin man Uno. Där tillbringar de mycket tid så här års. Tidigare var de biodlare, men Siv blev stucken och visade sig vara allergisk mot bistick. Hon valde att gå igenom en hyposensibilisering. Var tredje vecka i tre år åkte hon till sjukhuset för att få en spruta. Läs mer om hur sensibilisering fungerar på sidan 30.
Hyposensibilisering tar flera år och det finns en risk att man reagerar mot allergenet i sprutorna. Men nu visar forskning att det kan räcka med bara tre sprutor för att vaccinera sig mot katt.
En så kort behandling är möjlig för att man har tagit fram ett konstgjort allergen som minskar risken för reaktioner. Därför kan man ge det i mycket högre dos per spruta än tidigare. Man kan dessutom ge sprutorna direkt i en lymfkörtel. Då blir det mer effektivt (s 10).
Den nya metoden ska undersökas vidare, men det finns möjlighet att den finns på marknaden om ett par år.

Text Annika Olsson