– Det här ska vi göra om

En tidig kväll i september samlades ett antal personer i Gammliaskogen i Umeå. Det var den lokala allergiföreningen och Friluftsfrämjandet på orten som fick inspiration till kommande allergisäkra äventyr.

Astma- och Allergiförbundets projekt Fralla – Friluftsliv för alla, som är ett samarbete med Friluftsfrämjandet, går nu in på spurten av sitt tredje och sista år. I samband med det har Adrian Clarke, ett välkänt namn inom Friluftsfrämjandet, åkt på Sverigeturné för att inspirera föreningar att arrangera aktiviteter ute i naturen.
När projektet ska lotsas in att bli en del i den ordinarie verksamheten passar man på att byta namn till Allergisäkra äventyr.

I Umeå var det fyra personer från astma- och allergiföreningen och en från Friluftsfrämjandet som mötte upp för att träffa Adrian Clarke.
– Han var otroligt duktig på att berätta och entusiasmera, säger en imponerad Gunnie Karlsson, allergiföreningens ordförande.
– Han visade hur man gör upp eld på bästa sätt för att det ska bli så lite rök som möjligt, det var helt fascinerande. Han tog det väldigt systematiskt och jag konstaterade att jag gjort en del fel tidigare, fortsätter hon och skrattar.

Kvällens deltagare fick också se hur lätt det kan vara att snabbt svänga ihop en äppelkaka med kanel på ett trangiakök ute i skogen. Och fick naturligtvis glädjen att smaka den också.
– Det här var fantastiskt trevligt och något som vi kommer att bygga vidare på här i Umeå. Vi kommer dra ihop lite folk och ordna vårt eget allergisäkra friluftsäventyr framöver.

Gunnie Karlsson valdes till allergiföreningens ordförande i våras och hade då suttit i styrelsen ett år. Totalt är de åtta personer i styrelsen, de flesta i åldern 55–60 år.
Föreningens regelbundna verksamhet är vattengympa en gång i veckan, något som är uppskattat av många medlemmar. Det utåtriktade arbetet är till exempel att stå och informera på lasarettet på astmadagen.
– Det är svårt att engagera de yngre, men kanske kan en allergisäker friluftsträff locka även barnfamiljer att vara med.

Bilden, från vänster:  David Andreasson, Friluftsfrämjandet Umeå, Sven-Åke Persson, Laila Persson, Gunnie Karlsson och Stig Karlsson från Umeå Astma- och Allergiförening samt Adrian Clarke, Friluftsfrämjandet.

Text Lena Granström Foto Mikael Lundgren/Bild i norr