Det finns hopp för äppelallergiker

Äpplen hör verkligen hösten till. Nu skördas de mogna frukterna från bågnande träd. Men det är inte alla som kan njuta av det som naturen bjuder. Äppelallergiker måste ofta avstå från de goda frukterna. Det går dock att hitta sorter som är mer allergivänliga än andra.

De flesta som får allergiska besvär av äpplen är också allergiska mot björkpollen. Det beror på att äpplen innehåller proteinet Mal-d1 som är mycket likt det mer aggressiva allergenet Bet v1 som finns i björkpollen. Symtom på denna typ av allergi är att det kliar och sticker i hals och svalg hos den som äter ett äpple. Äppelallergier kan även orsakas av andra kemiska ämnen, men dessa allergier är inte så vanliga i Sverige. Det finns äppelsorter som innehåller lägre halter Mal-d1 och som därmed är bättre för de flesta äppelallergiker.
– Gloster är ett exempel, en tysk sort som mest odlas i södra Sverige. Den mognar sent och brukar därför komma ut i butikerna först efter jul. En sort som mognar tidigare är Santana, som brukar gå att få tag i redan i oktober. Man måste dock komma ihåg att det inte finns några sorter som är helt säkra för allergiker, säger Hilde Nybom, professor i växtförädling och bioteknik på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Allgott ger allergiker hopp

På SLU har man hittat en äppelfröplanta vars frukt innehåller extremt låga halter Mal-d1. Denna är ännu inte patenterad, men går tills vidare under arbetsnamnet Allgott. Äpplet hittades när man mätte Mal-d1-halten i över hundra äppelsorter och fröplantor från SLU:s eget växtförädlingsprogram på Balsgård utanför Kristianstad. Några personer med äppelallergi har sedan testat Allgott och resultaten ser lovande ut. Under hösten ska man utföra mer omfattande tester med hjälp av sjukvården i Skåne.
– Tanken är att vi ska låta äppelallergiker göra blindtester där man får äta Allgott och ytterligare en sort för att se om det är någon skillnad mellan dem. Vår förhoppning är att majoriteten inte ska reagera på Allgott, eller i alla fall få mildare reaktioner. Det kan i så fall vara ett första steg i att få ut Allgott på marknaden, fortsätter Hilde.

Många äppelallergiker kan äta äppelkaka

Tveksam kommersiell framgång

Någon stor kommersiell framgång lär Allgott dock aldrig bli. För att ett äpple ska odlas i större omfattning ska det inte bara smaka gott och vara vackert att se på. Det måste också vara lätt att odla, vara resistent mot sjukdomar och klara av att lagras under lång tid. Allgott är en sort som mognar tidigt och som inte kan lagras i mer än någon månad. Hilde tror att det i första hand är småodlare och privatpersoner som kommer att vilja odla Allgott. I alla fall i den form som det har i dag.
– Sorten Allgott går inte att förädla vidare. Den har de egenskaper den har. Vad man kan göra om man har mycket pengar är att ta fram en ny äppelsort, där Allgott korsas med andra sorter. På så sätt kan man få fram en sort som kanske är ännu mer allergivänlig och som dessutom har längre hållbarhet, är lättodlad och tålig mot sjukdomar. Först då kan det bli en mer kommersiellt gångbar sort.

Skalade äpplen bättre

Det finns några saker man kan göra om man inte hittar de mer allergivänliga äppelsorterna, men ändå vill minska risken att få i sig Mal-d1. En sådan sak är att alltid skala äpplena, eftersom skalet innehåller höga halter protein. Det gör även äppelskrutten, så därför ska man inte heller tugga på den. Ett annat tips är att plocka och äta äpplet innan det har blivit för moget, eftersom Mal-d1-proteinet då inte har hunnit sprida sig så mycket.
– Man kan också värma äpplena innan man äter dem. Proteinet tål inte värme och därför kan många allergiker äta exempelvis äppelkaka. Ofta går det också bra att dricka äppeljuice som är pastöriserad, eftersom det också ändrar proteinets form, säger Hilde Nybom avslutningsvis.

Text Niclas Samuelsson