Camilla skrev kokbok som terapi

”När Camilla Söderström fick chockbeskedet att hon är allergisk mot 77 födoämnen kände hon att hon hamnat i ett svart hål.
– Jag åt kall fisk till frukost och grät. Jag tänkte att mitt liv är slut.
Nu har hon vänt motgång till framgång och ger ut en egen kokbok.”

Camilla Söderström har haft problem med magen i 15 års tid. Den var ofta hård, svullen och gasig. Vid flera tillfällen sökte hon läkarhjälp men det ledde inte till någon ordentlig förbättring. De misstänkte bland annat celiaki så hon provade att utesluta gluten. Efter några månader blev hon bättre men sedan kom problemen tillbaka. Det blev värre under 2004 när Camilla var gravid. Efter ytterligare några år var det ohållbart.
– Man äter inte mat som legat i en vecka, men så länge hade jag maten i magen innan jag kunde gå på toaletten. Jag hade ont i tarmarna och var trött och okoncentrerad. Dessutom blev jag begränsad i mitt umgänge eftersom jag fes så mycket och det ville jag inte göra bland andra människor, så därför stannade jag hemma.
Camilla har inte genomgått någon allergiutredning.
– Nej, det har jag inte, förutom det här med celiakin. De såg på gastroskopin att det inte var riktigt bra men själva provet visade ingenting. Jag fick gå till en dietist i alla fall och klassades som att jag var överkänslig mot gluten och sedan släppte de mig. Jag provade att utesluta gluten men blev inte bättre och när de sa att det inte är något fel på mig kände jag att jag får söka mig någon annanstans.

Besökte naturläkare. År 2012 blev Camilla rekommenderad att vända sig till naturläkaren Ulf Granberg i Södertälje. Han gick igenom hennes kropp och hälsohistoria. Avföringsprov skickades till England och blodprov skickades till Tyskland. Chockbeskedet visade att Camilla är allergisk mot 77 födoämnen, bland annat alla sädesslag, all mjölkprotein, ägg, jäst, majs, ris, olika löksorter, kakao, kokos, kräftor och vissa frukter och bär.
– Läkaren sa att han tror att jag är en av de tio mest allergiska i Sverige. Jag tänkte att jag dör. Det måste vara någon som driver med mig. Vad ska jag äta? Jag var så arg och ledsen.
Vändpunkten kom när hennes mamma Majvor kom på besök.
– Hon frågade om jag tål potatis och morötter och när jag svarade ja konstaterade hon att vi kan steka rösti. Efter det bestämde jag att jag skulle göra någonting bra av det här. Jag får koncentrera mig på vad jag kan äta istället för vad jag inte kan, för annars blir man knäpp.

Professionell matlagare. Camilla kommer från Västergötland och flyttade till Borlänge 1990 då hon fick jobb som kock.
– Vi hade aldrig halvfabrikat när jag var liten. Jag visste inte vad fiskpinnar var förrän jag började i skolan så matlagningsintresset har jag alltid haft. Att göra en kokbok har varit som terapi för mig och det är även ett sätt att hjälpa andra.
Kokboken heter ”Jag & min mage” och är på cirka 300 sidor. Den innehåller 125 recept
på bland annat pizza, pajer, grytor, köttfärssås, saft, sylt och kakor samt Camillas mycket uppskattade muffins.
– Det tog sin tid innan jag lyckades komma på ett muffinsrecept utan ägg, mjöl och mjölk. Jag googlade och provade mig fram. Jag höll på ett par dagar innan det blev bra.

Inga dumma frågor. Boken innehåller även olika tips och råd till andra allergiker.
– Jag tipsar bland annat om råvaror, hur man gör på resan och att man ska våga ringa konsumentkontakt för att ställa frågor om allt. Det finns inga dumma frågor kvar, jag har ställt alla.
Kokboken som lanseras på bokmässan i Örebro den 28-29 mars är finansierad av Camilla själv och priset kommer att ligga på 379 kronor.
Sedan Camilla uteslöt de 77 ämnen testerna visade att hon inte tål mår hon mycket bättre.
– Det är stor skillnad nu. Jag mår 80 procent bättre än för ett och ett halvt år sedan. Jag är inte 100 än men jag har kraft och energi och orkar träna mer. Jag är även piggare och mer positiv, mår jag så här är jag jättenöjd. Jag tycker verkligen om att leva.

Namn: Camilla Söderström
Ålder: 44 år
Yrke: Omsorgsassistent
Bor: Borlänge
Aktuell: Har precis gett ut en egen kokbok

Text Pernilla Wahlman