– Bättre att prova och få veta

Som nybliven förälder har man många frågor kring vad som gäller när barnet ska börja äta vanlig föda, inte minst om man själv har matallergi.

Som Niklas Olin minns det fick han och hans sambo Linnea inte någon närmare information från vården kring hur man ska tänka som allergisk förälder.
– Jag kommer ihåg att man fick en bok på mödravårdscentralen, där det stod om att introducera mat. Men där stod det bara hur man skulle undvika att barnen fick glutenintolerans. Inget om allergier eller matallergier, och hur man skulle tänka kring dessa.

Allergi i familjen

Niklas Olin är 40 år och har varit allergisk sedan han var liten. Han har både allergier och astma, och reagerar på såväl födoämnen som pollen och pälsdjur. Även hans mamma hade problem med allergier och svåra eksem, så att anlagen för allergi fanns i familjen var det ingen tvekan om när han 2017 blev förälder till Elliot. Även sambon Linnea har pollenallergi, och det kändes mycket sannolikt att Elliot också skulle kunna komma att utveckla allergier med tiden.
– Vi tänkte att det verkade bäst att följa de allmänna rekommendationerna, och introducera en så varierad kost som möjligt. Vi lagar sällan fisk, baljväxter och soja, eftersom jag är allergisk mot det, men vi försökte anpassa så att Elliot och min sambo fick en maträtt, medan jag fick äta något annat, och så gör vi fortfarande.
– Det var väl bara en enda sak vi avvaktade lite med, och det var jordnötter. Jag är jätteallergisk mot jordnötter och har haft två anafylaktiska chocker, så det är portförbjudet hemma hos oss, säger Niklas. Efter ett tag kände vi ändå att man kanske måste våga testa att ge honom det också, så strax efter att han fyllt ett år köpte vi jordnötssmör och gav honom.


Dramatiskt ögonblick

Det kändes lite nervöst att själv ha en burk med jordnötssmör öppen, berättar Niklas, och det blev lite dramatiskt när Elliot smakade.
– Han fick smaka på en liten sked. Det var en jätteliten klick, men han spottade ut den direkt. Han började klia sig på kroppen och fick nässelutslag som spred sig, samtidigt som ögonen blev alldeles illröda
– Först tvättade vi bort resterna av jordnöt. Sedan kontrollerade vi andningen, men allmäntillståndet verkade bra, och jag var beredd med telefonen ifall vi skulle behöva ringa efter hjälp. Han fick amma också, och då la det sig, men han var svullen en eller två dagar efteråt där han hade kliat sig, så han fick verkligen en omedelbar reaktion.
På sitt nästa besök på barnavårdscentralen tog de upp det och fick en remiss för allergiundersökning. Då hade föräldrarna också märkt att Elliot reagerar på sesam.
– Det blev positivt på båda testen, så vi har fått läkarintyg och mediciner. Det var otäckt att han reagerade, men samtidigt måste jag ändå säga att jag är glad att vi provade. Jag tror att ovissheten ibland är en större källa till oro. Att gå runt och undvika jordnötter och andra livsmedel i onödan är nästan ännu värre. Hemma kan man ha en kontrollerad miljö och vet vad de fått i sig. Det hade varit mer oroligt om han hade börjat på förskola och ännu inte testat allt, utan fått i sig saker där för första gången.

Text Susannah Elers Foto Privat