Barnens allergier gjorde Lisa till kläddesigner

När tvillingarna föddes var de allergiska mot det mesta. Vanliga kläder gav dem utslag över hela kroppen. Det blev startskottet på Lisa Carrols klädmärke för barn med känslig hud.

Trebarnsmamman och kläddesignern Lisa Carrol har precis kommit hem efter ett besök i Peru.
–– Jag tillbringar mycket tid på fabriken i Lima. Nu var jag där och kollade pimabomullsproduktionen på plats, förklarar hon.

Från början var det inte en businessidé

Allt började för fem år sedan när Lisa blev mamma till sina tvillingflickor, Liv och Lilly.
–– Trots att de inte var för tidigt födda var de pyttesmå. De var i ett prematurt tillstånd och allergiska mot precis allt. De reagerade mot både bröstmjölk och ersättning och blev rödprickiga i hyn av kläder, säger Lisa.

Bomull från Peru

Hon testade alla möjliga kläder på dem men ingenting funkade. Då bestämde hon sig för att göra research på det mjukaste tyg som fanns på marknaden och fastnade för en peruansk bomullstyp.
–– Pimabomull har längre fibrer än vanlig bomull och är därför mjukare mot barnens hud, förklarar Lisa.
För att få tag i tyget fick hon gå via en kompis som hade en peruansk faster.
–– Min kompis faster gick till en marknad i Lima och köpte tio kilo bomull som hon skickade till Sverige, säger Lisa.
Sy kunde Lisa sedan barnsben och tillsammans med sin moster och mormor sydde hon upp ett antal bodys till flickorna.
–– De nya kläderna fungerade hur bra som helst till mina barn, säger Lisa.
De små bebiskläderna skulle bli startskottet på klädmärket Livlys allra första klädkollektion för barn med känslig hud.
–– Från början var det inte en businessidé. Men sedan förstod jag hur bra kläderna var, säger hon.

NK nyfikna

Flickornas allergier växte som tur var bort men Lisa brann redan för idén med ett klädmärke med extra mjuk bomull till nyfödda.
–– Jag har alltid varit intresserad av design och mode. Min moster jobbade på Dramatens kostymavdelning och jag och mina tre syskon växte i princip upp bakom kulisserna. Det bästa vi visste när vi var små var att åka till moster Kerstin och hänga där. Jag designade min första klänning när jag var fem år, säger hon.
Så Lisa bestämde sig för att sy upp en kollektion med bebiskläder och satsa på idén. När hon var klar började hon kontakta återförsäljare av barnkläder.
–– I augusti 2011 lyfte jag på luren och ringde till NK, berättar hon.
Det stora varuhuset i Stockholm blev nyfikna på Livlys barnkläder och blev de första att köpa in. Ungefär samtidig lanserades företagets webbshop och sedan har det rasslat på. Samma år blev Lisa utsedd till årets barnklädesdesigner av tidningen Mama.
–– När jag såg vilken succé det blev på några få månader förstod jag att jag satt på en stark produkt, säger hon.

Företaget växer

I januari 2012 kunde Lisa anställa sin första medarbetare och en månad senare öppnades en egen butik i centrala Stockholm. Priserna ligger något högre än Polarn och Pyret och en som ofta syns i Livlykläder är prinsessan Estelle.
–– Nu har jag ett team på sex personer i Stockholm som fokuserar på butiken. Själv fokuserar jag på produkt och design. Jag åker ofta till vår fabrik i Peru och så håller jag på med USA-lanseringen, säger hon.
I slutet av mars öppnas Livlys första butik utanför Sverige, i Hong Kong. Lisa och hennes familj är bosatt i Miami sedan något år tillbaka och kläderna säljs redan i USA. Även om hon inte har någon egen butik i landet än går det definitivt framåt. Sex and the Citystjärnan Sara Jessica Parker är bara en av många superkändisar som setts spatsera omkring med sina tvillingar iklädda klänningar från Livlys kollektion.
–– Det är jättekul. I dag skriver många stora amerikanska bloggare om oss, kläderna syns i skvallerpressen och jag känner att det finns en stor marknad här, säger hon.

Namn: Lisa Carrol
Ålder: 30 år
Bor: Miami och Stockholm
Yrke: Grundare och designer för barnklädesmärket Livly. Tidigare basketproffs i Roms damlag.
Familj: Tvillingarna Liv och Lilly, 5 år, Marley, 3 år och maken Darius Kasparaitis, tidigare hockeyproffs.

Text Maja Lundbäck

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php