Är det viktigt att ta fram allergenfria katter?

Ett företag i USA har avlat fram katter utan allergen. En kattunge kostar uppemot 100.000 kronor.

Ann Berner, Västra Frölunda:

–– Det tycker jag verkligen. Jag har två katter, som är sex och åtta år. Innan jag skaffade dem hade jag varken astma eller allergi, nu har jag både och. I mitt fall är det så att det skulle vara värre att göra sig av med dem än det är att ha besvären, de betyder väldigt mycket för mig.
–– Jag städar varje dag, jag vet att det inte går att få bort allt allergen, men jag inbillar mig att det ändå hjälper lite. Jag har också alltid fönster öppna och vädrar. Medicin måste jag ta dagligen, men det är det värt för att kunna ha katterna kvar. Hade det gällt ett allergiskt barn hade jag resonerat annorlunda.
–– Jag skulle kunna tänka mig att lägga många tusenlappar på en allergenfri katt, den dagen inte mina katter finns kvar längre. Om man bara visste att den skulle vara frisk så. Katter ger en så mycket

Ingalill Sigvardsson, Edsbyn:

–– Ja, det tycker jag. Det är många som har allergi som vill ha katt. Jag har en måg som har kattallergi som inte kan åka vart som helst för att det finns katt där. Sedan är det ju en sak vad de kostar.
– Jag själv är inte allergisk alls, men jag har barn och barnbarn med allergier. Jag hade en dotterdotter som omkom i en allergisk chock 1974. Hon var elva år. Hon visste så väl vad hon inte tålde, men råkade äta en bit lösgodis som hon inte kunde veta vad den innehöll.
–– Nu är mitt yngsta barnbarn 15 år. Hon får förebyggande sprutor, allergivaccination, men hon är också allergisk mot mat, till exempel rotsaker och citrusfrukter. Nu ska hon åka iväg på bandyläger och då följer hennes mamma med för att hjälpa till med maten. Vi har ju extra anledning till att vara försiktiga i vår familj med tanke på det som har hänt.

Foto Colourbox