Ändrad kost gav bättre hud

Louise Benediktsson hade haft magproblem och klåda i nästan hela sitt 47-åriga liv när hon bestämde sig för att lägga om kosten och skippa socker och processad mat. Effekten kom snabbt:

– Efter bara ett par månader var problemen borta!

Louise Benediktsson berättar hur hon växte upp under 70-talet i en omgivning som var väldigt tillåtande i synen på godis. Så länge hon kan minnas har hon haft klåda på ben och armar och hon fick tidigt problem med magen. Med tiden blev det som en del av hennes vardag, något hon knappt reflekterade över. Ibland fick hon utskrivet kortisonkrämer och tabletter, men det var aldrig någon läkare som pratade om kostens betydelse för kroppen.

Det krävs i dag att man är en påläst konsument

Men så för ett par år sedan bestämde hon sig för att försöka gör något åt saken.
– Min man hittade en paleogrupp på facebook. Vi såg vad man åt och undrade om det kunde vara en bra livsstil? Tanken med paleo är att undvika processad mat och de mindre bra kolhydraterna som raffinerat socker och vitt mjöl. Vi experimenterade och insåg hur bra vi mådde av denna diet, berättar Louise Benediktsson.

Slutat med kortison

Omställningen gav effekt efter bara en månad. Klådan försvann nästan helt och hon kunde helt sluta med kortison.
– Så mycket kortison som jag har använt under hela mitt liv och nu behövs det inte mer. Över huvud taget fungerar kroppen fantastiskt. Jag har tappat sju kilo utan att träna mer än vad jag gjort tidigare. Det är ”trivselkilona” som trillat av, berättar Louise Benediktsson.
I dag undviker hon även pasta och vitt ris och äter inte något vitt bröd eller sötade flingor till frukost. Däremot gärna en smoothie på mixad avokado och banan toppad med egen müsli på rostade nötter och frön. Förutom att hudproblemen försvunnit har även magen kommit i ordning.
– När magen funkar sover man bättre också, så jag känner mig mera utvilad och mera fräsch. Jag vet inte hur många magtabletter jag har ätit genom åren. Det behöver jag inte längre. Det har hänt något i kroppen, säger hon.

Sunt med förnuft

De sunda vanorna syns i hemmet. I köket är en skål fylld med avokado, bananer och apelsiner. Och på köksbordet ligger kokböcker som Food Pharmacy, Whole30 Cookbook och Superhälsa. Det är böcker med både recept och fakta om matens betydelse för hälsan.
– Det krävs i dag att man är en påläst konsument. Men det måste vara med förnuft. Vissa säger att de skippat alla E-nummer. Men alla E-nummer är inte dåliga. Jag tror så här: ät ordentligt, ät fiberrikt. Se till att det är balans i vad du petar i dig och rör på dig!

Mödan värd

En mera noggrann mathållning innebär en del extra praktiska bestyr. Men resultatet gör den lilla extra mödan värd. Louise Benediktsson reser mycket i sitt jobb, men undviker att stanna till vid någon snabbmatskedja för att äta lunch.
– Jag jagar näring, inte bara bukfylla. Jag letar lunchställen på nätet. Jag söker på ”rawfood” eller ”vegetariskt”. Det är ju lätt att man lockas till det som gör det enkelt för en.
I dag kan hon ibland fundera över de matvanor som hon mådde så dåligt av under så många år. Kanske handlar det om kunskaper och insikter som delvis gick förlorade under 60-, 70- och 80-talets snabba omvälvningar i samhället. Men bara delvis, för visst fanns det även de i hennes omgivning som stod för något annat.
– Mormor och morfar var frukt- och grönsaksodlare. Åh, vad jag önskar att de hade levt nu! Då hade jag tackat för att de hellre bjöd på frukt än godis.

Ha bra mat hemma

Louise Benediktsson har några tips för den som vill trappa ner på snabba kolhydrater och äta mer av riktig näring:
– Stå aldrig utan mat hemma. Då tappar man det. Ha alltid dadlar, fikon, nötter och fröer till hands. Gå inte hungrig. Ät mindre mängder mat, men oftare. Håll blodsockret jämnt. Gör en stor smoothie som räcker två dagar. Visst, man kan ”unna sig” att återgå till sina dåliga vanor. Men då ska man inte klaga heller.

Text Tobias Malmberg Foto Jakob Hydén