Anders Ekborg – ambassadör för barnallergiåret

Parfymer i sminket innan föreställning, pollen och döttrarnas kanin. Det är faktorer som kan ställa till det för någon som livnär sig på sin röst och samtidigt är allergisk.
–Man känner sig lätt lite besvärlig, säger Anders Ekborg.

Artisten Anders Ekborg är inte bara aktuell med en julturné i hela landet. Han är också en av astma- och allergiförbundets ambassadörer för barnallergiåret, som påbörjades i oktober 2013. Under det kommande året ska ambassadörerna, tillsammans med förbundet, belysa hur viktigt det är att ta hänsyn till barns allergier. Anders Ekborg, som har egen erfarenhet av allergier och astma både för egen del och genom barnen, tycker att det är ett viktigt ämne att vara ambassadör för.

Jag har en sådan där näskanna

–– Det handlar mycket om att andra människor måste bli medvetna om vad allergi innebär, och tänka på att vara medmänskliga. Allergiker är inte pjåskiga, utan allergi kan vara ett väldigt jobbigt problem i vissa situationer. Det är viktigt att omgivningen förstår det. Därför är det ju bra om man kan ge allergin ett ansikte, genom att till exempel göra intervjuer och framträdanden. Tyvärr har ju allergierna ökat, och jag tycker att det är viktigt att ta upp varför det har blivit så till exempel– framför allt när det gäller barn.
Båda Anders Ekborgs döttrar, som nu är 15 och 18 år, har allergier, och precis som han själv, har en av dem även astma.

–Svårt med parfym

–Jag är bland annat allergisk mot parfym, damm och pollen. Just det där med parfym är svårt i mitt jobb, där man träffar kollegor och körsångare som man står nära på scenen under föreställningarna. Jag måste alltid säga till folk om jag ska uppträda eller filma, så att de inte sprejar en massa parfymerade produkter i ”sminket” innan. Annars kan jag inte gå in och sjunga sedan. Man känner sig lätt lite besvärlig. Det där kan också vara ett ämne som väcker debatt hemma, om tjejerna haft med sig kompisar hem som har mycket parfym på sig. Jag får ont i huvudet och blir på dåligt humör. Dels påverkar det ju mitt jobb, dessutom hjälper ju inte allergitabletter alls mot de besvären heller.
En annan källa till diskussioner är familjens kanin.
–– Vissa av oss är allergiska mot den, och har en del synpunkter på att den springer fritt…

Däremot har det blivit stor skillnad på människors kunskaper om allergier, tycker Anders Ekborg.

Parfym istället för dusch

–– Nu finns det också produkter utan parfym, även om det fortfarande kan vara svårt att få tag på. Undantaget var väl när jag jobbade med engelsmän på en Queenturné. Där körde folk med mer parfymerad deodorant istället för dusch, skrattar han.

Under pollensäsongen använder Anders Ekborg en gammal indisk kur– han sköljer näsan med saltvatten.

–– Jag har en sådan där näskanna, som ser väldigt märklig ut. Den har jag med mig på alla turnéer. Man häller in vattnet genom ena näsborren och så rinner det ut genom den andra. Det var lite läbbigt att lära sig hur man gör, först, men det hjälper mig, så det kan jag verkligen rekommendera!
Jag har svårt för att använda ämnena i nässprejer, eftersom de påverkar stämbanden också. Jag försöker hålla mig ifrån sådant så mycket som möjligt, och försöker köpa ekologiskt så långt det går.

–– Men det är märkligt om man ser hur det blivit med allergier. Förr hade nästan ingen några allergier. Nu räcker det att man öppnar en påse jordnötter på plan så är det någon som håller på att dö!
Kanske är det så att vi måste utsätta oss för mer saker, spekulerar Anders Ekborg. Att det stämmer att vi lever för rent, och är för noggranna med utgångsdatum på mat till exempel. Det tar ifrån människor förmågan att avgöra själva vad som är bra för dem, tror jag, säger han.

Ålder: 53
Bor: Nacka och Göteborg
Aktuell: Julturné över hela landet, julskiva inspelad på förra årets turné, ambassadör för barnallergiåret
Familj: två döttrar, sambo i Göteborg

Text Susannah Elers