Allergitabletter från kända varumärken kostar mer

Priset på receptfria allergimediciner varierar stort mellan olika märken – trots att de är likvärdiga. Det visar en undersökning som Testfakta gjort.

Björken är i full blom i stora delar av landet och gräset står på tur. Många pollenallergiker knaprar redan allergimediciner sedan länge, medan andra väntar till symtomen blir besvärliga.
För de som köper receptfria allergimediciner kan det dock löna sig att ta en extra titt på priset. När testföretaget Testfakta nyligen jämförde åtta olika sorters receptfria tabletter med antihistaminer varierade priset mellan 0,57 kronor och 6,07 kronor per tablett.
Den dyraste tabletten var av märket Clarityn. Dess motsvarighet Loratadin Actavis kostade endast 70 öre styck, trots att tabletterna innehåller samma verksamma ämne och bedöms som likvärdiga av Läkemedelsverket.

Fråga apotekspersonalen

Anledningen till att priserna skiljer sig så kraftigt åt är att läkemedelsbolagen under en viss period har patent på att tillverka och sälja läkemedel de själva forskat fram. När patentet går ut får andra konkurrerande bolag börja tillverka likvärdiga preparat och priserna pressas då ner. Men på originalmärket ligger priset ofta kvar, eftersom många kunder ändå fortsätter att köpa just det märket.
Stora prisskillnader finns även när det gäller receptbelagda allergimediciner, men då måste apoteken alltid erbjuda likvärdiga mediciner till lägre pris eftersom högkostnadsskyddet enbart täcker upp till det lägsta priset. Den skyldigheten finns inte när det gäller receptfria läkemedel.
För att ta reda på vilka läkemedel som är likvärdiga kan du fråga apotekspersonalen om hjälp eller gå in på Läkemedelsverkets hemsida och söka på ditt läkemedel i sökrutan ”Läkemedelsfakta”.
Testfakta skriver också att även om den medicinska effekten är samma med de olika likvärdiga preparaten kan färgämnen och hjälpämnen skilja sig åt, vilket kan vara bra att veta om för den som är allergisk mot ett visst ämne.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox