– Åka på språkresa är det roligaste man kan göra

Svårt allergiska och astmatiska Felicia Speychal, 15, har varit på två språkresor i England och förbereder nu sin tredje. Inställningen att allt går om man vill, är något hon vill förmedla till fler unga allergiker.

Det kom ett varmt och inspirerande brev till Allergiaredaktionen som vi föll lite extra för. I brevet beskriver Felicia Speychal om hur hon ser möjligheter istället för hinder och att hon kan leva och resa som en helt vanlig tonåring trots svår allergi. Vi ville naturligtvis veta mer om den positiva och kloka tonåringen som författat brevet och begav oss till Felicias hemstad Karlskoga för att få träffa henne.
– Jag tror att många är lite rädda för just resor och okänd mark när det finns svår allergi i en familj. Det blir så mycket större då än vad det redan är, förklarar hon.

Felicia ser ut som vilken annan vanlig femtonårig tjej som helst. Hon är intresserad av musik, fotografering, simhoppning och att göra andra helt vanliga saker som att shoppa kläder och umgås med vänner. Framför allt så gillar hon att resa. Att hon har varit svårt allergisk sedan hon föddes finns alltid med i Felicias vardag, men hon beskriver det som en naturlig del av henne.
– Jag vet ju inget annat, därför är det bara att acceptera läget. Ibland tycker jag att det är jobbigt, men de flesta har väl något i sitt liv som ibland är jobbigt? Det betyder inte att jag är annorlunda för det, resonerar hon.

Alltid specialkost

Allergin mot födoämnen som ägg, mjölkprotein, laktos och nötter, är så pass tuff att Felicia får specialkost var hon än är. Hon är även allergisk mot pollen, pälsdjur, damm, dun och medicinerar också mot astma. Var Felicia än går så har hon med sig ett medicinfodral med akutmedicin i. Reaktionerna från omgivningen varierar.
– En del blir förvånade över att jag kan leva och resa som jag vill, säger hon.
Reseintresset har funnits sedan Felicia var liten, men växte sig starkare under en familjeresa till Thailand. I Thailand fick Felicia träna på att agera rätt i en situation där hon inte kände till förutsättningarna. Det gav en ny sorts säkerhet.

Kort efter Thailandsresan dök en broschyr om språkresor till England upp i brevlådan. Felicia kände direkt att detta var rätt för henne. Hon ville lära sig språket bättre, få bo i en familj som har en annan kultur och framför allt ha riktigt kul med andra tonåringar.
– Mamma var aldrig direkt skeptisk, men vi fick ju prata igenom allt i väldigt god tid i förväg för att det skulle kunna bli genomförbart, säger hon.
Felicias mamma kontaktade reseorganisationen och förklarade situationen. Organisationen såg till att Felicia fick en värdfamilj där dottern själv var allergisk. När det var dags för avfärd fanns det ingen osäkerhet alls hos Felicia.
– Jag kände att allt skulle gå bra, och det gjorde nog mamma också. Men visst, medicinfrågan kom ju upp ”x” antal gånger innan vi lämnade huset, säger Felicia med ett skratt.

Helt trygg

Under de veckor som Felicia befann sig i England, på Isle of Wight, så mådde hon bra och upplevde framför allt de roligaste veckorna, dittills, i sitt liv. Värdfamiljen och organisationen med lärare och kontaktpersoner var hela tiden ett stort stöd. När Felicia nådde svensk mark igen så beslutade hon sig genast för att åka på en andra språkresa nästkommande sommar.
– Den här gången blev det mycket enklare. Jag kunde ju framför allt språket mycket bättre den här gången och jag var helt trygg i att jag skulle kunna förklara allt som hade med mina allergier att göra, på engelska, säger hon.
Språkresan gick till Torquay, och även där fick hon hjälp av organisationen att komma till en värdfamilj som tidigare haft allergiska språkresestudenter boende hos sig.

Ny utmaning

Inför sommaren blir det en ny typ av språkresa för Felicia.
– I sommar ska jag till Malta och bo helt utan värdfamilj. Vi ska bo på ett universitetscampus, där maten lagas i ett storkök. Det kommer helt klart att bli en utmaning att lyckas förklara och se till att jag får rätt kost, men då lär jag mig ju bara ännu mer engelska, säger hon.

Att Felicia har blivit så pass trygg i att hon klarar av att leva precis som vem som helst tror hon beror på en stöttande familj.
– Min mamma har alltid varit väldigt positiv och valt att inte se allergierna som ett hinder för mig. Hon har lärt mig att man ska se det man klarar av, och inte titta på det man inte klarar av.
Att framtiden är ljus för Felicia råder inga tvivel om. Felicia ska satsa på att gå naturvetenskapliga programmet med internationell inriktning, något som nog inte hade varit aktuellt om det inte hade varit för all den engelskan hon nu behärskar sedan språkresorna.

Bästa gåvan

Efter gymnasiet vill Felicia plugga till läkare.
– Jag har velat bli läkare så länge jag kan minnas. Jag vill själv jobba aktivt med allergi och framför allt inrikta mig på allergi hos barn och tonåringar, säger hon.
Skulle hon som läkare träffa på föräldrar som tvivlar inför att låta sina allergiska tonåringar åka på språkresa så vet Felicia redan nu hur hon skulle agera.
– Då skulle jag stötta med alla verktyg som finns för att familjen skulle kunna nå målet. Det är det bästa man kan ge sin tonåring tror jag, båda som livserfarenhet och som utbildning, avslutar hon.

Felicias tips om språkresor:

  • Prata i god tid med organisationen och se om de har erfarenhet från andra språkresestudenter med samma problematik. •
  • Be att få bo hos en värdfamilj som känner till allergierna och som kan tänka sig att laga speciell kost under vistelsen. •
  • Ta kontakt med andra som har åkt på språkresor med svår astma/allergi. •
  • Gör upp en ordentlig handlingsplan med mediciner, vilka sjukhus som ligger nära OM det skulle hända något. •
  • Åk. Att åka på språkresa är en investering för resten av livet. Det är det roligaste och bästa man kan göra som ung!

Text Sofia Ölund

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php