Allergiplanera semesterresan

En av de första sakerna man som allergiker måste lära sig är att alltid ligga steget före. Men ibland – särskilt när semestern lurar runt hörnet – är detta lätt att glömma.
En vecka i början av juni hade jag tillsammans med några vänner bokat en resa till Normandie. Det var en ganska hastigt påkommen resa och jag hade glömt att förnya receptet på allergimedicinerna jag tar mot min gräsallergi. Ingen större fara, tänkte jag, eftersom gräset ändå inte brukar blomma som värst förrän i juli.

Det mesta har redan tagits upp på Facebook

Men jag hade såklart missat att gräspollensäsongen i Normandie börjar tidigare än i Sverige och att halterna är som allra högst – till och med högre än under högsäsongen här – i just juni. Bland de gröna, böljande kullarna i nordvästra Frankrike var luften därför redan tjock av gräspollen och jag drabbades av influensaliknande symptom. Inte blev det bättre av att jag var gravid och inte vågade köpa de mediciner jag på knagglig franska lyckades hitta i byns apotek.
Behöver jag säga att jag bannade mig själv för min bristfälliga planering? I dag vet jag hur enkelt det är att i förväg ta reda på hur pollenexponeringen ser ut i olika länder. På den europeiska sajten Polleninfo.org finns till exempel en karta över pollensituationen i Europa, där du månad för månad kan se vilket pollenslag som blommar på vilka platser. Hur det brukar se ut i resten av världen går bland annat att läsa på sajten Matallergikortet.se. Här kan även du som är födoämnesallergiker hitta tips inför utlandsresan.
De mest ovärderliga tipsen går annars att hitta i Facebooks allergigrupper. Du behöver ofta inte ens fråga om det du undrar – det mesta har redan tagits upp av någon annan. Hur fraktar man bäst mjölkfritt smör på flygresan? Går det att handla glutenfritt i mataffärerna på Kanarieöarna? Och vilka all-inclusive-hotell har egentligen bäst koll på det här med allergier?
Själv är jag numera avsevärt mer välplanerad. Redan i mars ringer jag allergiläkaren för att bunkra upp med antihistamintabletter, nässprej och ögondroppar inför sommaren. Och skulle det dyka upp en försommarresa till gräsets värstingländer Frankrike, Polen eller Benelux-länderna – ja, då är allergimedicinerna det absolut första som packas ner.

Text Zandra Zernell