Örtbullar

Varför inte äta nybakade örtbullar till frukost i helgen?

(24 st)
3 dl mjölkersättning
50 g jäst
2 msk olja
1,5 tsk salt
1 msk honung eller sirap
2 tsk bakpulver
1,5 l färska nässlor (eller kirskål, ramslök, babyspenat)
2 msk finklippt gräslök
2,5 dl grovmix, gluten- och mjölkfri
6 dl finmix, mjölkfri och naturligt glutenfri

Rensa och skölj nässlorna eller annat grönt. Lägg dem i en kastrull och låt dem smälta ner i eget spad på låg värme. Häll av och pressa ur det mesta av vätskan. Hacka nässlorna.
Smula ner jästen i en bunke. Ljumma degvätskan till 37 grader och häll den över jästen. Tillsätt olja, salt, honung och bakpulver. Rör om och tillsätt nässelhacket, gräslöken och den grova mixen. Arbeta in fin mix till en lös med hanterlig deg. Smörj två ugnsplåtar. Forma bullar med mjölade händer och placera dem glest. Låt jäsa under duk till de spricker lite på ytan. Pensla eventuellt med olja och strö på sesamfrö. Grädda vid 225 grader i 7-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Text Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar