Kvalsterbesvär under höst och vinter

Under maj till oktober är det parningssäsong för husdammskvalster och honan lägger under den tiden mellan 60 och 100 ägg. Trots att de flesta kvalster dör under vintern lämnas allergener i form av avföring, kroppsdelar och saliv kvar i hemmet och kan orsaka allergiska besvär.

Kvalsterallergi ger symtom i form av nästäppa, nysningar och rinnande ögon. En del får även astmabesvär. Oftast kommer besvären under höst och vinter då vi inte är utomhus lika mycket. WHO uppskattar att vi tillbringar cirka 90 procent inomhus, en siffra som förväntas stiga med kallare väder och fortsatta coronarestriktioner. Under vintern tenderar vi dessutom att vädra mindre och använder oss av värmesystem som flyttar runt dammet där avföring och allergener från kvalstren lätt samlas.
– Det här är anledningen till att många kvalsterallergiker upplever att deras symtom förvärras under vintern, säger Gem McLuckie, mikrobiolog på företaget Dyson som utvecklar och säljer särskilda dammsugare, luftrenare och andra produkter framtagna just för att komma åt husdammskvalster.

Mest i södra Sverige

Husdammskvalster är ett litet spindeldjur som främst lever på mjäll och döda hudceller från människor och djur. De tycker om varma, fuktiga miljöer och trivs som bäst där luftfuktigheten är runt 70 procent och temperaturen över 25 grader. Soffor, madrasser och husdjursbäddar är typiska ställen där kvalster håller till. I Sverige finns de främst i södra delen av landet och återfinns sällan i höjd över Linköping. För att bli av med kvalstren tipsar Gem McLuckie om några saker man kan själv kan göra:

  • Låt dem svälta. Genom att minska mängden hudavlagringar i hemmet stryps deras primära matkälla.
  • Håll koll på fuktnivåerna. Majoriteten kvalster överlever inte om den relativa luftfuktigheten hålls under 45 procent. Vädra därför ofta eller använd en luftrenare med HEPA-filter. Lufta filtar och sängkläder ofta. Använd fläkt vid matlagning och efter du duschat.
  • Kontrollera inomhustemperaturen (bör ej vara över 25 grader). Dammsug varma ställen som soffa, madrass och andra stoppade möbler ofta. Tvätta det som går i 60-90 grader.
  • Dammsug. Kvalster och deras avföring kan finnas i damm, men går inte att se med ögat då det är mikroskopiskt smått.

Kvalsterskydd

Man kan också testa kvalsterskydd. Det finns några olika tillverkare, bland andra Medeca Pharma, ett svenskt företag som säljer skydd som är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet. Sätt skydden runt madrass, täcken och kuddar, särskilt om du har yngre barn med besvär.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox