Vad är ett allergivänligt hem?

Får man ha kuddar ens?

Jag tänker spontant:
– regelbunden städning
– våttorkning och damning med våttrasa
– ingen tvättmaskin hemma på grund av mögelrisk och fuktigare luft vid torkning inomhus
– såklart inga allergener typ mögel, pälsdjur, ull, päls etc
(- inget jordnötssmör etc i kylen, hehe)
– bra ventilation
– stängd förvaring
– få prylar framme
– inget som luktar, dvs städ- hushålls- hår- och hudprodukter, blommor etc
– få textilier
– blanka material som stål, glas mm framför skrovliga, strukturerade saker som är svårare att hålla dammfritt.
– speciella allergi-vänliga produkter, dammsugare, kuddar och täcken, sängar … finns det mer sånt?

Kan min föreställning stämma? Det är bara det att detta hem jag föreställer mig är ganska tråkigt. Jag älskar ju många fina kuddar och är sjukt trött på det vita, fräscha och avskalade. Förr välkomnade jag åttiotalets kantiga estetik med spegel, krom och stål, men nu vill jag snarare ha en vild blandning och mys.

Vad är ett allergivänligt hem? Kan du mer än jag? Vilka krav är rimliga?

Kram!

One Response to “Vad är ett allergivänligt hem?”

december 07, 2017 at 2:20 e m, Fia said:

Absolut tycker det stämmer mycket bra. Men inte tråkigt inte, det behöver det inte vara. In med färg på de saker som fortfarande är framme! Det får inte bli föör sterilt, ombonat men genomtänkt. Barnen måste få ha sina gosedjur och lite kuddar, jag ser till att det finns plats att lägga in dem i en garderob då och då för att kunna städa ordentligt. Har också en robotdammsugare som går en gång varje dag då vi är borta i skola och på jobb. Så värt det! Jag tänker också på vilka växter jag har i huset och speciellt i sovrummet, men även enklare gardiner som inte samlar så mycket damm. I kylskåpet har vi en speciallåda märkt, då syskon som inte är allergiska också kan få ha majonäs eller hamburgerdressing med ägg i till exempel. Allergivänligt hem tänker jag är att alla livsmedel som finns hemma är noga lästa på innan det tas in såklart och förvarade separat för den allergin som finns.

Comments are closed.