Tänk på det här när du väljer smörgåsmargarin

Den som inte tål mjölk har i dag flera olika växtbaserade alternativ att välja mellan. Men hur nyttiga är de? Barndietisten Elin M Hård af Segerstad har gått igenom innehållet i några populära smörgåsmargariner.

Precis som när det gäller växtbaserade mjölk- och yoghurtalternativ har utbudet av mjölkfria matfetter ökat stort de senaste åren. Det beror förstås en hel del på den ökade efterfrågan på veganska alternativ, men det är också till gagn för familjer med mjölkallergiska barn.
Hur står sig då näringsinnehållet i mjölkfria smörgåsmargarin jämfört med vanligt smör eller smörgåsmargarin som till exempel Bregott och Lätt & Lagom?
Faktiskt ganska bra, menar Elin M Hård af Segerstad, specialist i pediatrik och dietist på Barnmedicin i Malmö.
– Rent smör består av 80 procent fett, där det till stor del handlar om mättade fetter. Men det vi vet, och som även rekommenderas av till exempel Livsmedelsverket och WHO, är att mättade fetter inte är det vi ska äta mest av. I stället är det viktigt att få i sig fett från vegetabiliska oljor – och att låta det fettet utgöra största delen av det totala fettintaget.
De flesta vanliga smörgåsmargarin på den svenska marknaden har vegetabiliska oljor i sig och det gör att skillnaden mellan dem och de mjölkfria margarinsorterna inte är särskilt stor, menar hon.

Vad ska man då tänka på när man köper mjölkfritt smörgåsmargarin till barn med mjölkproteinallergi?
– Det viktigaste, tycker jag, är att se till att margarinet är berikat med D-vitamin. Vi vet att vi har svårt att få i oss tillräckligt av det här i Sverige och barn som äter mjölkfri kost där flera livsmedel plockats bort ur kosten är en riskgrupp för D-vitaminbrist. Mjölk och smörgåsmargarin är nämligen viktiga källor till just D-vitamin i vår svenska matkultur.

Nytt lagkrav

Mjölk- och yoghurtalternativ baserade på till exempel havre och soja har numera lagkrav på sig att vara berikade med D-vitamin. Det kravet gäller numera även smörgåsmargariner, men i den genomgång Allergia gjort av innehållet i sju smörgåsmargariner levde inte alla produkter upp till det kravet än. Varken Naturli’ Vegan Bredbart eller Zeta BreOliv Mild var här vitaminberikade.
Tillverkarna får fortsätta att sälja ickeberikade margariner som producerats innan maj i år fram till att de är slutsålda. Enligt Naturli’ kommer deras nyproducerade förpackningar att vara berikade efter detta. Zeta BreOliv hänvisar däremot till att deras margarin på grund av sin höga fetthalt inte klassas som ett smörgåsmargarin – och att det därför inte kommer att berikas.

Olika fetthalt

Något annat som är viktigt att tänka på är vilken fetthalt margarinet har, enligt Elin M Hård af Segerstad. I butikernas kylar finns allt från mjölkfria lättmargarin med en fetthalt på 40 procents till margarin med 91 procents fett. Vilken fetthalt som är lämplig beror helt på vem som ska äta margarinet.
– Det är ofta yngre barn som är mjölkproteinallergiska och de tenderar att ha ett högre energibehov. Det beror på att mjölkprodukter har en framträdande roll i vår matkultur och att det försvinner en hel del kalorier när dessa plockas ur kosten. De havre- och sojabaserade ersättningsprodukterna har dessutom ofta ett lägre fettinnehåll.
Därför är det oftast bra att välja ett margarin med en högre fetthalt till mjölkallergiska barn, menar Elin M Hård af Segerstad.
– Däremot kanske inte de vuxna i familjen eller äldre syskon behöver det fetare margarinet, säger hon.

Mättat och omättat

Även kvaliteten på fettet är viktig, så att det blir en bra balans mellan mättat, fleromättat och omättat fett. Vi har en tendens att få i oss större mängder mättat fett och en mindre mängd omättat fett än vad kroppen mår bra av. Därför är det bra att se till att mängden mättat fett inte är för hög.
– Majoriteten av de smörgåsmargariner som är med här innehåller till störst del rapsolja så jag tycker inte att man behöver ha så mycket fokus på den andra delen fett i innehållet, eftersom det handlar om en så liten del totalt. Mjölkallergiker får överlag i sig mindre mättat fett än andra när de inte äter mjölk, smör, ost och andra mjölkprodukter, så det är viktigare att titta på de andra aspekterna som har med fetthalt och vitaminberikning att göra.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php