Sojaallergi inte alltid så farligt
Sojabönor förekommer ofta i våra livsmedel. Genom influenser från andra länder, inte minst i Asien, har sojan kommit att spela en stor roll. Produkter gjorda av sojabönor används bland annat som smaksättare och för att förbättra konsistensen. För en sojaallergiker är det svårt att helt undvika soja och ändå ha en balanserad diet. Men är det verkligen nödvändigt? Andrea Mikkelsen vet mer om detta.
– Jag tycker att säkerhetstänkandet har gått lite överstyr. I många kommuner har man till exempel valt att helt förbjuda sojaprodukter i den mat som tillagas i skolköken. Då inkluderar man även sådant som innehåller sojasås och sojaolja. Detta är produkter som är behandlade på ett sådant sätt att det i princip inte finns några sojaproteiner kvar i dem. Och det är proteinerna som ger upphov till allergiska reaktioner. Att någon får besvär av dessa produkter är ytterst ovanligt, säger hon.
Uteslut inget ur kosten i onödan
Den som har en konstaterad sojaallergi kan dock behöva vara försiktig med sojalecitin. Även om detta också är en bearbetad produkt, så kan den innehålla små rester sojaprotein. Lecitin är ett så kallat emuleringsmedel, som används för att underlätta blandningen av ingredienserna i de flesta margariner. I innehållsförteckningarna anges det vanligen som E322. Det är dock i regel bara de med riktigt svåra former av sojaallergi som riskerar att få reaktioner av detta. Då är det värre med mat som innehåller själva sojabönorna, som sojamjöl, sojaflingor och sojabiffar.
– Har man diagnostiserats som sojaallergiker ska man helt undvika sådant som innehåller sojabönor. Det är dock viktigt att man inte utesluter för mycket ur sin kost i onödan. Många gör tyvärr detta i förebyggande syfte. Den som är allergisk mot sojabönor kan visserligen även vara allergisk mot andra baljväxter, men det är inte säkert. Därför ska man alltid rådgöra med en dietist eller läkare innan man gör förändringar i sina matvanor, fortsätter Andrea Mikkelsen.
Problem med baljväxter inte alltid allergi
Symtomen vid sojaallergi varierar ganska mycket. Det kan vara allt från relativt lindriga symtom som kliande hals, till mycket allvarliga. Det finns fall där sojaallergiker har avlidit efter att ha fått kraftiga allergiska reaktioner, så kallad anafylaktisk chock. En del upplever också att de får problem med magen och tarmarna. Det behöver dock inte betyda att det är en allergisk reaktion. Många människor är ovana vid att äta stora mängder baljväxter, något som kan ge problem med uppsvälld mage. Och att baljväxter kan orsaka gasbildningar vet alla som äter ärtsoppa på torsdagarna. Men trots att sojaallergi kan ge upphov till svåra reaktioner, tror inte Andrea Mikkelsen på något generellt förbud mot soja.
– Det är lätt att förbjuda saker, även om det inte alltid är nödvändigt. Jag tycker att det är viktigare att människor kan få relevant information om vad som gäller. Många undviker viss mat av rädsla, trots att den inte alls behöver vara farlig. Detta försämrar inte bara näringsintaget, det kan även minska livskvaliteten för många allergiker, säger hon.
Hälsotrend ökar sojakonsumtionen
Det är svårt att ge ett entydigt svar på om användandet av soja som ingrediens i vanlig mat har ökat eller minskat. Livsmedelstillverkarna överger i dag ofta soja till förmån för till exempel raps- eller solrosolja. Att använda sojamjöl för att göra bröd luftigare förekommer, men även här har tillverkarna mer och mer gått över till andra produkter. Å andra sidan har det asiatiska köket gett oss många nya maträtter där soja används. I såväl tofu som misopasta är soja en viktig ingrediens, även om det inte alltid framgår. För sojaallergikerna gäller det då att hålla sig uppdaterade och informerade om vad det är de äter.
– Ett område där jag dock upplever att användandet av soja ökar, är inom hälsorelaterade produkter. Många upplever till exempel att sojamjölk är ett nyttigare alternativ till vanlig mjölk. En del ger till och med sojamjölk till sina spädbarn. Detta är helt fel och onödigt, dels för att spädbarn inte är laktosintoleranta och dels för att de förlorar viktiga näringsämnen. Detta ska ses mot bakgrund av den hälsotrend vi har och att livsmedelsindustrin ser att det finns en marknad för dessa produkter. Detta kan man givetvis ha olika åsikter om. Det viktiga är att människor får rätt kunskaper, så att de kan fatta egna beslut och slipper känna sig oroliga i onödan, säger Andrea Mikkelsen avslutningsvis.