Skydda dig mot solen

Det är inte länge sedan att vara solbränd enbart var en symbol för att vara frisk och fräsch. I dag vet vi att solbrännan, även om den kan ge ett visst skydd mot solen i sig, också kan vara farlig. Det är viktigt för alla att skydda huden mot solskador, för att minska risken för hudcancer.

I dag är medvetenheten om vikten av att skydda sig i solen betydligt mer utbredd. De flesta människor vet att risken att utveckla någon form av hudcancer ökar om man bränner sig i solen, och att det allra bästa skyddet är att inte exponera huden för sol i stora doser alls.
Det är också viktigt att vänja huden långsamt vid solen, så att vår egen melaninproduktion kommer igång. Man måste vänja kroppen lite grann i taget och vara försiktig. Det finns ett naturligt solskyddd i huden, men vi kan inte sola tio timmar om dagen i flera veckor. Det mest effektiva sättet att skydda sig mot solen är att ha täckande klädsel, men man kan också använda solskyddsprodukter.

Ska man tänka på något särskilt när man väljer solskyddsmedel om man är allergiker? 

– Man kan välja vilket solskydd som helst om man är allergisk. Det är ovanligt att vara specifikt allergisk mot solskyddsmedel, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare och medicine doktor på Hudläkargruppen på Riddargatan och Karolinska sjukhuset, och föreslår att man testar solkrämen till exempel på insidan av armen.

Bör atopiker tänka på något särskilt när de väljer solkräm?
– Atopiker mår oftast bra av solen, men precis som andra ska de tänka på att inte bränna sig. De vill kanske oftare ha en solskyddskräm än en gel, så att de får något som återfuktar huden samtidigt. Det kan vara bättre med lite fetare produkter än gel eller spray om man har problem med torr hy.

Om man har tunn och känslig hud, för att man till exempel behöver använda kortisonkräm mot sina eksem, hur ska man tänka då i solen?
– Som alltid ska man vara försiktig med solen, så att man inte bränner sig, men det finns inget hinder att behandla eksem eller psoriasis under sommaren, och man kan sola även om man har smort in huden med kortison. Ofta har man solskyddet ovanpå den andra krämen, och då får man får låta kortisonkrämen gå in i huden först.


Allergi mot solskydd

En del av solskyddsmedel kan dock ge upphov till allergiska reaktioner. Dels kan man vara allergisk mot själva solskydden i sig, vilket är ganska ovanligt, men man kan också vara allergisk mot någon annan komponent i solskyddet. Det är till exempel vanligt med kontaktallergi mot parfymer och konserveringsmedel. 
Den allergiska reaktionen uppstår när substanser i solskyddsmedlet reagerar med hudens protein. Då startar en immunologisk reaktion, som i sin tur resulterar i eksem, men man kan också få en fotoreaktion, som inte beror på allergi. Den orsakas av att solskyddsmedlet förändras kemiskt när det träffas av solljuset, vilket får kroppens immunsystem att reagera.

Finns det något ämne man ska vara mer försiktig med än andra?
– Rent allmänt är parfymämnen i solen inte så bra. Det kan bli bestående pigmentfläckar och reaktioner i huden, säger Margareta Frohm Nilsson.

Hur väljer man?

Det finns två sorters skyddande solkrämer: Fysikaliskt skydd och kemiskt skydd. Ett solskydd med fysikaliskt filter består av små mineralpartiklar. När solens strålar träffar huden reflekteras de bort istället för att stanna kvar, så att UV-strålningen inte ner i huden. Konsistensen på fysikaliska filer är tjockare och vara något svårare att applicera, men på senare år har fysikaliska medel har blivit bättre, och är inte lika tjocka som de var förut.
I ett kemiskt solskydd tar molekylerna upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning. Den här typen av solskydd är oftast lite tunnare i konsistensen och kan upplevas som lättare att applicera. Oavsett solskydd är det bra att välja ett med SPF 20 eller högre, eftersom solen tar mer än vad du tror.
– Rent allmänt ska man välja en högre faktor än man tänkt sig, säger Margareta Frohm Nilsson. Man ska inte välja en lägre solskyddsfaktor för att bli brun fortare. Man ska också välja ett solskydd som känns kosmetiskt skönt på huden, säger hon. Om det är för kladdigt känns det inte bra. Solskyddet ska också ha både UVA-, och UVB-filter som täcker brett.
Oavsett vilken sort man väljer försvinner solkrämen om du är i kontakt med vatten eller om du svettas väldigt, och då behöver du komma ihåg att smörja in dig med ett nytt lager. Även de solskydd som marknadsförs som vattenresistenta behöver fyllas på om du till exempel badat och sedan torkar dig med en handduk.

Skyddar solkräm mot soleksem?

– Nej. Soleksem är ett polymorft ljusutslag, och bästa sättet att undvika problem med det är att sola sakta. Man kan härda sig själv väldigt långsamt under lång tid. Det ska vara mycket kort exponeringstid, 5-10 minuter åt gången, där man ökar tiden långsamt, säger Margareta Frohm Nilsson.

Viktigt att tänka på

  • Små barn under ett år ska inte vistas i direkt sol alls, eftersom barns hud är tunnare och har sämre pigmentbildning än vuxnas.
  • Krämer och andra kosmetiska produkter blir gamla. Köp en ny, fräsch solkräm, istället för att använda fjolårets. Dels bryts solskyddet i krämen ned med tiden och ger sämre effekt, och studier har visat att kosmetiska produkter som blivit för gamla kan orsaka allergiska problem.
  • Välj ett solskydd med hög solskyddsfaktor. Det innebär dock inte att din hud är helt skyddad mot solens strålning. Om det står 30 på solskyddet innebär det att en trettiondel av solens strålning når huden.
  • Det finns numera solskyddsprodukter med allergimärkningen Asthma Allergy Nordic från Derma, Elw, Änglamark, Meraki och Kronans Apotek.

Text Susannah Elers