Skolmat, inhalatorer & maränger

Flera av landets kommuner har slutat servera laktosfri kost. Barnen får äta samma mat som de andra, eller helt mjölkfritt. Med stöd av forskning anser de att de barn som tål små mängder laktos bör fortsätta äta det för att upprätthålla toleransen. De ska bara undvika rätter som innehåller mycket laktos som ren mjölk och till exempel pannkakor.
De barn som är mycket känsliga får istället helt mjölkfri kost. I Kristianstad kommun har nu hälften av de laktosintoleranta eleverna gått över till normalkost. Allergia har besökt dem för att höra hur de resonerar (sidan 16).
Vi har träffat Ulla Nestor som berättar hur hon på grund av sjuka hus gång på gång fått byta arbete. Hon tycker att hon har lärt sig att tänka på nya sätt och att det har hjälpt henne att kunna fortsätta sitt yrkesliv (sidan 10).
Vi har också pratat med en sjukgymnast som berättar hur man bäst ska använda sin inhalator för att få ut så mycket som möjligt av medicinen (sidan 20).
Och sist men inte minst: vi har balanserat på randen till det omöjliga när vi bakat två sorters maränger utan ägg (sidan 14). Det ni!

Text Annika Olsson