Sixten blir sjuk av penicillin

När Sixten var två år fick han en häftig allergireaktion. Mamma Caroline misstänkte snabbt att det var penicillin han reagerade mot, men det tog tid att få en diagnos.

Många människor tycker sig reagera på penicillin, men det är trots det inte särskilt vanligt med penicillinallergi. Vanligen beror reaktionerna snarare på infektionen man behandlas för, eller att immunförsvaret redan är lite ansträngt. Men för en del är penicillinallergin äkta, och kan till och med ge livshotande reaktioner. För Sixten kom den allergiska reaktionen redan när han var drygt två år och hade fått sin första penicillinkur.
– Första gången förstod vi inte alls vad det var. Jag och Sixten var ute på stan när han plötsligt blev otroligt dålig i magen berättar Sixtens mamma Caroline, medan Sixten på treåringars vis klättrar upp och ner vid fikabordet och välter saftglaset när han visar sin brandbil.
– Jag sprang hem och tvättade av honom och såg att han fått utslag på kinden. Han är allergisk mot sesamfrö, och de reaktionerna visade sig helt annorlunda, men man såg ändå tydligt att det här var en allergisk reaktion, berättar Caroline.

Hade medicin hemma

Caroline och Sixtens pappa Olle gav honom betapred, som de hade hemma mot sesamallergin, och tog honom till Danderyds sjukhus, där han fick Aerius och Epi-pen och snart mådde bättre.
– Men dagen efter kom det tillbaka. Han somnade hela tiden, verkade hängig, och blev blossande röd om kinderna. Det var inte det förlopp vi var vana vid. Det brukade ju vara att han åt något och reagerade på det. Det här verkade mer komma inifrån.
– När det satte sig på andningen och han började klösa mot halsen ringde vi ambulans.
Caroline misstänkte rätt snabbt att det var penicillinet. Hennes mamma och ytterligare en släkting är penicillinallergiker.
– Det var ungefär fem dagar in på kuren han reagerade, men läkarna ansåg att reaktionen borde ha kommit fortare i sådana fall. Jag däremot tyckte inte att det var konstigt att det kom så sent in i behandlingen, eftersom min mamma reagerat precis så när hennes penicillinallergi visade sig.

Ilfärd till akuten

Nyligen skulle Sixten få göra en provokation på sjukhus. De skulle testa att ge honom lite penicillin, för att se om han reagerade på det. Till en början verkade det lugnt, berättar Caroline. Han fick en blåsa på läppen och något utslag vid ögat. Han var röd på kinderna också, men läkarna sa att de inte trodde att det var en penicillinallergi, och att det inte fanns någon anledning att de undvek penicillin fortsättningsvis.
– Efteråt skulle vi ta en mysdag på stan, med en belöningsleksak till Sixten, som efter dramatiken med ambulansfärder i samband med hans allergier till och med varit rädd för postbilar, säger Caroline.
När de kom ner på stan började Sixten klaga över ont i örat.
– Jag ringde min mamma, som är skolsköterska,och bad henne möta oss när hon jobbat färdigt, och ta med sig det där instrumentet man tittar i öronen med.
Nu hade Sixten helt glömt piratskeppet han fått som belöning och grät och sa att han hade jätteont i ena örat. När hans mormor kom syntes det på en gång att han hade en allergisk reaktion; läpparna var alldeles röda och örat var svullet. Sedan började han kräkas, och Caroline körde så fort hon kunde till akuten.
– Jag skrek ”allergisk reaktion” när vi kom in. Jag tänkte att ”Nu får de hjälpa oss!”.

Ska göra pricktest

Först bagatelliserade de hans reaktion, men till slut fick han Aerius. På några minuter mådde han bra igen! Jag pratade med läkaren som ansvarat för provokationen veckan därpå. Då ansåg de att det var tydligt att han är allergisk, men att det är ovanligt att reaktionen kommer så sent. Smärtan i örat berodde tydligen på att hudlagret svullnade och då kan det göra det i örat också.
Caroline är kritisk till antalet läkare de fått träffa i samband med utredningen om Sixtens allergier och efterlyser kontinuitet. De många olika kontakterna har också medfört att de fått många olika bud om hur de ska hantera Sixtens allergier och reaktioner, vilket hon tycker skapat onödig oro och osäkerhet.
Vad har ni fått för information nu om Sixtens penicillinallergi?
– Nu anses han vara penicillinallergisk, men de vill göra ett pricktest på det för att de är intresserade av vad resultatet skulle bli. Jag har sagt att jag tycker det är okej, men att vi vill vänta ett tag med det, för Sixtens skull, säger Caroline.

 

PERSONFAKTA

Namn: Sixten
Ålder: 3 år
Familj: Mamma Caroline de Wendel, pappa Olle Österlund, lillebror Charles, 1 år och 7 månader.
Bor: Tyresö

Text Susannah Elers

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php