Samtal som ger hopp och energi

Jag brukar ofta säga att jag har världens roligaste jobb. Visst finns det arbetsdagar som är småtråkiga och frustrerande även i mitt frilansliv. Men de är försvinnande få.
Mötena och samtalen med engagerade och kunniga människor, ofta forskare, ger energikickar och framtidshopp i en värld som annars nästan helt domineras av negativa nyheter. Ibland tar det flera timmar att landa efter en intressant intervju. Kanske särskilt när det handlar om ny spännande medicinsk forskning.

Jag ber till en hälsogud att få uppleva resultaten av forskningen

Så var det nyligen när jag träffade den glada forskaren Peder Olofsson (född positiv enligt honom själv) på Karolinska Institutet. Han forskar inom ett nytt spännande område som kallas bioelektronisk medicin. I hans labb studeras hur nervsystemet kommunicerar med immunförsvaret, och hur elektrisk stimulering av en lång nerv som heter vagusnerven kan reglera inflammationer i kroppen.
Peder Olofssons förhoppning är att forskningen ska bidra till nya behandlingsmetoder för folksjukdomar där inflammation är en stor bov i dramat. Listan på dessa sjukdomar är lång. Och där finns också astma och atopiskt eksem med. Vem vet, i framtiden kanske vi har en pytteliten pacemakerliknande manick inopererad vid halsen som reglerar vårt immunförsvar. Det finns redan lovande resultat från andra studier där elektrisk stimulering av vagusnerven visat sig kunna dämpa inflammationer hos personer med ledgångsreumatism.
Det görs så mycket spännande grundforskning, inte minst inom områden som rör immunförsvaret. Och med all ny avancerad teknik kan man numera åstadkomma saker som inte var möjliga för bara några år sedan. Målsökande skräddarsydda terapier som är anpassade utifrån den enskilda individen lurar bakom hörnet. Det ger verkligen hopp och jag ber till en hälsogud att jag hinner se och uppleva resultaten. Och att forskarna får det stöd de behöver för att kunna fortsätta hitta nya saker, och som med lite tur och mycket hårt arbete så småningom kan komma till nytta.
Jag är verkligen priviligierad som får träffa alla dessa passionerade forskare, som precis som jag för det mesta verkar trivas med sina jobb. Det borde helt enkelt vara en mänsklig rättighet att ha ett roligt och utvecklande jobb!
Dags att förbereda morgondagens intervju, som också lovar gott. Både för skrivinspirationen och för oss atopiker. Den handlar om en muterad gen, som verkar vara inblandad i uppkomsten av eksem.

Text Susanne Rosén