Så skapar du en bra innemiljö

Just nu isolerar sig många inomhus i sina hem på grund av coronaviruset. Samtidigt står pollensäsongen för dörren. Hur ska man göra för att skapa en bra innemiljö och hålla pollen borta från bostaden? Allergia ger här några handfasta råd.

För att minska smittspridningen av coronaviruset spenderar många människor betydligt mer tid inomhus än man kanske är van vid. Den milda vintern gör också att pollensäsongen beräknas komma igång tidigare. Än så länge är halterna låga eller måttliga men de kommer – som vanligt – öka i takt med varmare väder. Hassel och al brukar blomma först och det även om det är minusgrader på natten.
I regel är det mindre pollen inomhus än utomhus men luften hemma kan förorenas av partiklar som följer med oss in via kläder och hår. Dessutom kommer pollenpartiklar in genom ventiler och fönster och samlas gärna i mattor, kläder, möbler, grova tyger och textilier.

Vad kan man då göra för att få en så sund och pollenfri innemiljö som möjligt?

  • Håll dörrar och fönster stängda under dagtid när det är mycket pollen ute, vädra istället på natten när halterna sjunker.
  • Använd dammsugare med filter som avskiljer pollen och andra partiklar.
  • Fukttorka golv och andra ytor. Tvätta moppar och trasor i minst 60 grader.
  • Skölj håret innan du går och lägger dig.
  • Byt kläder när du kommer in.
  • Undvik att ta in påskris och växter som du vet kan ge allergiska besvär.
  • Torka tvätten inomhus under pollensäsong.

Det är också bra att filtrera bort pollenpartiklar från luften som kommer in i huset. Om du bor i ett hus med fläktstyrd ventilation bör filtren ha minst klass F7. Om ditt hus har självdragsventilation kan en separat luftrenare som avskiljer pollen vara ett alternativ.

De luftrenare och dammsugare som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet är märkta med Svalan, eller den nya nordiska märkningen AsthmaAllergyNordic.

Växter inomhus göra luften friskare genom att de tillför syre och balanserar luftfuktigheten. De tar också bort gifter och farliga ämnen i luften och ökar vårt välbefinnande. Men alla växter lämpar sig inte att ha inomhus om man är allergisk. Här kan du läsa mer.

 

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox