Rundtur i ett allergivänligt samhälle

Följ med på en resa genom Ovanåkers kommun. Här samarbetar många goda krafter för att samhället ska fungera för alla.

Ovanåkers kommun tar allergier på stort allvar. Genom ett samarbete med allergiföreningen har de tillsammans kommit fram till att det ska vara nöt- och pälsdjursfritt i sporthallar, badhus, skolor, förskolor och bibliotek. Även biografen i Edsbyn och två nattklubbar i Bollnäs har numera nötfritt. ICA-butiken i Edsbyn har bett om hjälp för att få affären så allergivänlig som möjligt. Hela kommunen jobbar ständigt för att anpassa samhället så att det ska passa alla. I kommunens handlingsplan mot allergi står det bland annat att människor inte kan sorteras upp i handikappade och ej handikappade, normala och onormala. I första hand är det omständigheterna runt människan som ska förändras när det uppstår problem – inte människan själv.

Titta på film

Röda Kvarns biografägare Jerker Persson har infört nötförbud så att de som är allergiska också ska kunna titta på film.
– År 2010 handikappanpassade vi biografen så att man kan ta sig in med rullstol och i samband med ombyggnationen växte det fram att vi skulle försöka göra det så allergivänligt som möjligt.
Besökarna hälsas alltid välkomna innan filmen och då informeras publiken om att det är förbjudet att äta nötter i biografen.
– Skulle det vara så att någon har med sig godis med nötter i så byter vi ut det i foajén utan extra kostnad. Men det är bara vid några enstaka tillfällen det hänt, för folk visar stor förståelse. Jag tror att det är lättare för folk att göra det på en sådan här liten ort för de känner förmodligen personen som är allergisk och vet vilka reaktioner det kan bli om man slarvar.

Allergirond

ICAs butikschef Tomas Lindström har också bidragit till att kommunen är bättre att bo i om man har en allergi.
– Jag kollade upp vilka nötter som är farligast och såg att jordnötter är luftburet. Då tog jag bort dem från lösviktshyllan. Det går lika bra att sälja dem i påse.
Affären har inte heller provsmakningar från leverantörer med nötprodukter och Tomas har lyckats föra vidare sättet att tänka kring nötter till leverantörerna som i sin tur fört det vidare till andra affärer. För att få ytterligare hjälp med förbättringar i sin affär ringde Tomas allergiföreningen som kom dit på en allergirond. Det resulterade bland annat i att parfymfria schampon och tvättmedel nu står längst ut på hyllan. Tanken är att en allergirond ska utföras en gång om året så att affären hela tiden hålls så allergivänlig som möjligt.
– Jag vill ju ha alla kunder och jag tror att man kan hitta lösningar som passar alla. Allergiska barn som ska ha kalas med fiskdamm får till exempel komma in på lagret och plocka godis där så att det garanterat är fritt från nötter. Flera i personalen är själva allergiska och har därför stor förståelse.

Upprinnelsen av starten

Ann-Cristin Östling är ordförande i allergiföreningen och hon, tillsammans med Maritha Sedvallson, startade föreningen 1996.
– Min dotter dog 1994 av en anafylaktisk chock och det var upprinnelsen av starten till föreningen. Jag frågade Maritha om vi inte skulle ta tag i det här.
Föreningen som utgår från att jobba med barn och familjer började bland annat kontakta skolor för att förbättra miljön där.
– Först upplevde de oss besvärliga men nu ser de oss som sammarbetspartners och stöd. Nu använder de sig av vår kunskap, säger Ann-Cristin.
Föreningen hjälper bland annat till med allergironder och har olika läger för allergiker och deras familjer. De har även gjort en receptbok med över 140 sidor som ska underlätta vid matlagningen i förskolor och skolor och den säljs över hela landet. Till restaurangerna i Edsbyn, Bollnäs och Alfta har de delat ut stekpannor som ska hållas fria från ägg, fisk och sojarätter. Föreningen skriver även många motioner till landstinget där de bland annat har önskemål om att få en allergikonsulent samt att det ska vara nötfritt på sjukhus och hos tandläkare. Föreningen har drygt 300 medlemmar. Anette Torvidsson Eriksson är sekreterare:
– Man förstår varandra i föreningen och information och kunskap ökar förståelsen hos alla. Med vänligt bemötande kommer man långt. Vårt mål är att Ovanåker ska vara bra att bo i om man har astma och allergi.
Att föreningen har lyckats är de flesta överens om men föreningen nöjer sig inte för det.
– Man skulle kunna tänka att det är en bra kommun att leva i, men det räcker inte att vi nått målet. Man kan inte sätta sig ner och vara nöjd med det. Det byts folk på arbetsplatserna och man måste hela tiden hålla det vid liv, säger Maritha.

En självklarhet

På Dina Arena i Edsbyn, där det spelas bandy, är det också nöt- och pälsdjursfritt. Där hjälper Stig-Inge Torvidsson och Conny Östling till med maten. Eftersom de båda har barnbarn med allergier är det en självklarhet för dem att hela tiden arbeta så allergimedvetet som möjligt.
– Inga jordnötter ska komma in här, men en gång hittade vi en halv påse i arenan och då sa vi till sportchefen att om inte nörförbudet tas på allvar så slutar vi att jobba ideellt, säger Stig-Inge.
Sportchefen som också är allergisk var med på det hela och Conny och Stig-Inge har nu arbetat där i tre år.
– Man måste tänka på alla människor. Alla måste få vara med och folk förstår mer och mer, säger Conny.
Det är inte bara nötfritt i arenan. Maten som tillagas där är i största möjliga mån gjord på produkter som så många som möjligt tål.
– Vi har till exempel gått över till majzena för att slippa mjölet, säger Stig-Inge.
– Det har jag börjat använda hemma också. Käringen frågade om jag verkligen ska ha i det där i maten och jag svarade att det går bra. Det är mer lättlösligt också, tillägger Conny.

Nachochips istället

Allergitänket har även spritt sig till grannkommunen. Allergiföreningen kontaktade Micke Lindblom som äger nattklubbarna Tranan och Tuppen i Bollnäs och han beslutade sig också för att ta bort nötterna så att alla skulle kunna komma dit.
– Vi hade gymnasiediscon där några inte kunde komma på grund av att vi hade nötter i lokalerna så då tog vi bort dem. Jag har tre barn själv och jag vill att de ska få vara med på samma villkor som alla andra och jag kan tänka mig in i hur det är att inte kunna vara med.
Nattklubbarna har varit nötfria i ungefär tre år och det går bra.
– Ibland frågar någon varför vi inte har nötter och de flesta köper vår förklaring. De få som inte gör det läggar vi inte så stor vikt på. Vi erbjuder nachochips istället.

Allergipolicy

Solveig Landar är Barn- och utbildningschef och hon tackar och berömmer allergiföreningen för att kommunen är så allergivänlig.
– Det handlar väldigt, väldigt mycket om att Maritha och Ann-Cristin gjort så mycket för det här. De har fått alla att vilja samarbeta så mycket som möjligt. Vi anpassar så mycket som det går.
Kommunen har ordnat så att det finns allergiombud på tio förskolor och cirka fem skolor och målet är att få fram ombud till alla skolor.
– Vi vill ha en pärm till alla allergiska barn så att man vet vad som gäller. Kostenheten är väldigt bra och lyssnar på föräldrarna och barnen.
Att det är nötförbud på skolorna är en självklarhet.
– En tjej dog på grund av sin nötallergi och det chockade hela samhället och gjorde folk medvetna. De inser att det inte är något pjosk utan att det är allvarligt.
Solveig tycker att det är viktigt att kommunen kan möta föräldrarna som mår dåligt och är oroliga kring sina barns allergier.
– Vi har jobbat fram en allergipolicy och vi upprepar och påminner om vikten i det här men i det stora hela så har alla redan en bra koll. Men att kommunen har kommit så långt som vi gjort är allergiföreningens förtjänst.

Text Pernilla Wahlman

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php