Sjuhålskaka
Bakat. Dränk kakan i kolaglasyr och gör gärna betydligt fler än sju hål i den. Att servera med mjölkfri grädde eller glass är en höjdare.
Bakat. Dränk kakan i kolaglasyr och gör gärna betydligt fler än sju hål i den. Att servera med mjölkfri grädde eller glass är en höjdare.
Till formen
ströbröd*
1 msk mjölkfritt margarin
Kakdeg
50 g mjölkfritt margarin
2 dl vätska (havregrädde eller vatten)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Kolaglasyr
125 g mjölkfritt margarin
2 dl havregrädde
0,5 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
3 msk kakao
*Kontrollera innehållsförteckningen att ströbrödet inte innehåller mjölk eller ägg.
Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet i en kastrull och häll i vätskan. Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke. Tillsätt de övriga torra ingredienserna och rör ihop dem med margarinet och vattnet till en jämn smet.
Bröa en form (cirka 1,5 liter) och häll i smeten. Grädda i cirka 10 minuter mitt i ugnen tills kakan fått fin färg.
Blanda ihop ingredienserna till kolaglasyren i en kastrull och koka den tills den tjocknat något. Gör sju hål (eller gärna fler) i kakan, häll över den varma kolaglasyren och låt svalna.