Semlor

Bakat. Ett gott glutenfritt recept på semlor till fettisdagen.

Ingredienser

2,5 dl kall mjölk
1 msk Fiberhusk
25 g jäst
0,5 dl socker
0,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
50 g mjukt smör eller margarin
0,5 dl kesella
4-4,5 dl fin glutenfri mjölblandning (240-270 g)

Fyllning och garnering
150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
florsocker

Tillagning

Häll den kalla mjölken i en bunke. Blanda ner Fiberhusk, rör om och låt stå i 10 minuter,
Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt socker, hjorthornssalt, kardemumma, salt, matfett, kesella och det mesta av mjölblandningen.
Arbeta degen kraftigt. Det går utmärkt att använda matberedare med stålkniv till den här lilla degsatsen. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska bli som en tjock sockerkakssmet och går inte att knåda.
Fyll en spritspåse med degen och tryck ut 12 runda bullar på bakpappersklädd plåt, eller pudra först 1 msk mjölblandning över degen och klicka sedan ut den till jämnstora bullar med hjälp av två skedar. Lägg en bakduk över och låt dem jäsa 1 timme.
Placera plåten i nedre delen av ugnen och grädda i 230 grader i cirka 10 minuter, tills de är genomgräddade och har fin färg.
Låt semlorna kallna under bakduk.
Klipp av ett lock på varje bulle med en sax och gröpa eventuellt ur lite av bullens innehåll med en gaffel. Lägg en bit mandelmassa i hålet som bildats.
Vispa grädden och lägg eller spritsa en gräddklick på varje semla. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Tips
Räkna med att det tar ungefär två timmar. Var lite vaksam med att tillsätta mer mjöl när degen bearbetas. Var beredd på att degen får en väldigt lös konsistens.

Skriv ut

Recept Fredrik MårtenssonFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: