Sega chokladkakor med kokostosca

Bakat. Går utmärkt att baka stora satser av och förvara i frysen inför sommardagar när man inte hinner baka men ändå vill äta finfika.

Ingredienser

2 dl vatten
2 msk linfrön
125 g mjölkfritt margarin
1 dl muscovadosocker
1,5 dl strösocker
1,5 dl bovetemjöl
0,5 dl boveteflingor
0,5 dl Maizena majsstärkelse
0,25 dl potatismjöl
1,5 dl kakao
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Toscaglasyr
50 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
0,75 dl havre- eller sojabaserat alternativ till matlagningsgrädde (17 % fetthalt)
3 msk sirap
100 g kokosflingor (ca 3 0,5 dl)

Tillagning

Sätt ugnen på 200 ºC. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med måtten 20 cmx30 cm.
Häll linfrön och vatten i en liten kastrull och låt blandningen koka i cirka 5 minuter. Sila sedan bort linfröna och behåll endast vätskan till detta recept.
Smält margarinet och låt det svalna något.
Blanda alla torra ingredienser till kakan i en bunke. Häll ner linfröavkoket och det smälta margarinet i den torra blandningen och rör samman allt till en slät smet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills kakans yta har stelnat något.
Gör kokostoscan under tiden som kakan står i ugnen. Blanda alla ingredienserna till kokostoscan i en kastrull och låt koka upp på medelhög värme. Smeten ska tjockna lite tills den ser ut ungefär som kokoskola.
Ta ut kakan ur ugnen och bred den varma kokostosca-smeten ovanpå chokladkakan. Grädda kakan i mitten av ugnen i ytterligare 12-15 minuter.
Låt kakan svalna något innan den skärs i fyrkantiga bitar.
I detta recept och i receptet på Upp-och-ner-kaka med päron får linfröavkok ersätta ägg. Avkok på 2 msk linfrön och 2 dl vatten motsvarar 2 ägg. I de här recepten använder man endast vätskan. De uppblötta linfröna går dock fint att använda i en bröddeg eller i frukostgröten dagen därpå.

Skriv ut

Recept Linda Ljungskog

Hitta fler recept som innehåller: