Saffransbröd och saffransskorpor

Bakat. Av degen kan du göra 80 skorpor eller ett stort bröd och 20 mindre.

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl mjölkersättning
1 dl socker
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5-1 g saffran
0,5 dl majmjöl
2 tsk bakpulver
5-6 dl mjölkfri mix
100 g mjölkfritt margarin
2 dl torkade bär (tranbär, blåbär eller russin)

Tillagning

Rör ut jästen i lite av mjölkersättningen och ljumma resten till 37 grader. Häll ner jst, mjölkersättning, socker, fiberhusk, salt och saffran i en bunke eller matberedare. Blanda väl och tillsätt majsmjöl, bakpulver och 5 dl av mixen. Arbeta ihop till en deg. Fördela det rumsvarma margarinet i degen. Arbeta in det med mera mix och bär eller russin till en smidig och hanterbar deg. Låt den jäsa 15 minuter. Smörj plåtar. Forma figurer och lägg samma storlek på plåten. Uteslut bär och russin om di vill ha släta figurbröd. Till skorpor är det lättast att smörja två avlånga formar och strö med sesamfrö och fördela degen i dem.
Jäs de utbakade bröden på varm plats i 30 minuter. Grädda större bröd vid 200 grader 15-20 minuter. Låt bröden kallna under bakduk. Skär formbröden till smala skorpor som rostas lätt och eftertorkas vid 75-100 grader och ugnsluckan på glänt.

Tips
Ett gammalt knep att få blanka bröd utan ägg är att pensla med kallt kaffe genast efter gräddningen. Före gräddning kan bröden penslas försiktigt med ofärgad matolja. Det blir också fint att pudra bröden med florsocker när de kallnat.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: