Rotselleri med halloumi och örtdressing
Lagat. En härlig blandning av vegetariska ingredienser.
Lagat. En härlig blandning av vegetariska ingredienser.
1 stor rotselleri
1 halloumi eller 1 block tofu (cirka 250 gram)
olja
salt och peppar
machésallad
färsk persilja
Örtdressing
4 dl färska örter (timjan, basilika, persilja)
1 msk citronsaft
1 msk agave
1 vitlöksklyfta
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
några nypor svartpeppar
Rödbetskräm
300 g kokta kikärtor
2 kokta rödbetor
saft från ½–1 citron
0,5 dl olivolja
salt och peppar
Gulbetskräm
2 msk creme fraiche (den man tål)
2 kokta gulbetor
saft från ½ citron
salt och peppar
Sätt ugnen på 225°. Skär bort skalet på rotsellerin och skiva den i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen i 15–20 minuter.
Halloumin steks i lite smör och olja med lite pressad citron salt och peppar. Används tofu så skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten, vänta med att steka tills resten är färdigt. Stek sedan tofun krispig i olja med lite salt och låt svalna en aning innan servering.
Fritera persiljan i olja. Lägg upp på papper.
Örtdressing
Lägg alla ingredienser och mixa till en grov massa, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Rödbetskräm
Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft. Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop, krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar.
Gulbetskräm
Mixa gulbetor med cremefraiche och citronsaft. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar. I betkrämsrecepten kan man använda antingen creme fraiche eller kikärtor och då bara byta betfärg i receptet. Lägg upp rotselleriskivor och halloumi eller tofu och lägg över örtoljan. Lägg upp rödbetskrämen och dekorera med machésallad och persiljan.