Potatissallad med laxkuber

Lagat. Salladen kan varieras med fint skuren rödlök eller purjo i tunna ringar. Laxkuberna kan serveras till salladen i separat skål.

Ingredienser

1,2 kg små potatisar (delikatesspotatis eller mandelpotatis)
dillstjälkar, salt
1 kruka ruccola, ekblad eller annan sallad
10 rädisor
1-2 dl skuren ättiksgurka
1-2 dl svarta urkärnade oliver

Sås
2 msk vit vinäger
4 msk olja, gärna oliv
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk färsk repad timjan
0,5 dl finklippt dill
0,5 tsk salt

Laxkuber
600 g renskuren laxfilé

Lag
5 dl vatten
2 msk vitt vin eller vit vinäger
0,5 tsk socker
1 msk salt
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
1 kvist timjan
dillstjälkar

Tillagning

Koka lagen i 5 minuter i en vid kastrull eller traktörpanna. Skär laxen i kuber, cirka 1,5 cm och lägg ner dem i koklagen. Koka upp och sänk värmen. Låt stå ett par minuter. Ta upp laxkuberna i en skål. Sila lagen och häll den över laxen. Kyl genast. Låt laxkuberna rinna av i en hålsil innan servering.
Skrapa potatisen om den är färsk och koka den med dillstjälkar och salt. Vinterpotatis kokas med skalen på och skalas när den svalnat något. Skär större potatisar i bitar.
Skölj, skaka av salladen och bred ut den på ett stort fat. Skölj rädisorna och dela dem om de är stora. Lägg upp potatisen i mitten på fatet och fördela rädisor, gurka, oliver och laxkuber vackert på fatet. Häll över såsen.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: