Pepparkakspaj med marinerad apelsin

Bakat. Ett kreativt och nytänkande sätt att servera sin pepparkaka på.

Ingredienser

500 g pepparkaksdeg hemmagjord eller färdigköpt
5 apelsiner
4 msk citruslikör, eller glögg
2 dl kräm (se förslag nedan)

Pepparkaksdeg
12–13 dl vetemjöl, eller Lailas glutenfria mix
3 dl socker
2 dl sirap
250 g mjölkfritt margarin
1 dl gräddersättning
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
0,5 msk malda nejlikor

Tillagning

Filea apelsinerna och låt marinera i citruslikör medan resten förbereds. Apelsinmarineringen kan ligga i kylen ett par timmar. Vill man inte marinera så går det att använda bara apelsin.
Om pajen ska serveras utan form klä en pajform med bakplåtspapper för att enkelt kunna lyfta ut den efter gräddningen. Kavla pepparkaksdegen tunt och lägg i en pajform, picka lite hål i botten med en gaffel. Grädda i ugn 180–200 grader i cirka 8 minuter. Passa på att göra pepparkakor av degen som blir kvar. Hur mycket det blir, beror på hur stor form som används. Ett par av pepparkakorna kan sedan krossas och läggas över pajen när den ska serveras.

Gör krämen. Här finns många varianter. Använd vispad grädde, kokosgrädde, philadelphia ost, creme fraiche, eller liknande. Blanda i 1 tsk vaniljsocker och 1 msk socker för att få en liten sötma i krämen, smaka av så att det inte blir för sött.
När pepparkaksbottnen har svalnat ta ur den ur formen och fyll med kräm. Lägg citrusen på krämen och strössla på lite krossade pepparkakor. Servera direkt.

Pepparkaksdeg
Värm försiktigt socker och sirap under omrörning tills det börjar puttra. Tillsätt smöret. Låt smöret smälta och låt sedan smeten svalna. Blanda i grädden och kryddorna. Tillsätt sedan cirka 1,5 dl av mjölet. Häll upp resten av mjölet på ett bakbord. Häll över smeten och knåda ihop till en lös deg. Lägg i kylskåpet över natten.
Om du inte vill baka pepparkakorna själv finns Fria glutenfri pepparkaksdeg att köpa färdig.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: