Pepparkaksmousse med portvinskokta julfrukter

Sött. En söt dessert efter julbordets rätter.

Ingredienser

4 dl Oatly vaniljsås
75 g pepparkakor, mjölkfria
2 msk Oatly iMat
2 st gelatinblad
4 dl portvin, rött
2 dl vatten
1 dl strösocker
10 st torkade aprikoser
10 st torkade katrinplommon
5 st torkade fikon, delade
1 dl russin
1 st lagerblad
1 st kanelstång

Tillagning

Lägg gelatinbladen i blöt. Krossa pepparkakorna till ett fint mjöl. Vispa vaniljsåsen och tillsätt pepparkaksmjölet. Smält gelatinbladen i iMaten och tillsätt i den vispade såsen. Häll upp i valfri form och kyl minst 4 timmar.

Koka ihop portvinet tills hälften återstår. Tillsätt vatten, socker och kryddor. Koka upp på nytt och tillsätt frukterna. Låt koka sakta i ett par minuter och låt dem svalna i vätskan. Sila av vätskan och koka samman den till häften. Tillsätt den till frukten på nytt och kyl. Detta kan göras flera dagar förväg.

Skriv ut

Foto Colurbox

Hitta fler recept som innehåller: