Olivias prinsesstårta

Bakat. Det viktigaste för ett bra resultat är att röra betydligt längre vid glutenfria bak och att låta degen vara lite kladdigare än normalt.

Ingredienser

50g mjölkfritt margarin
2 ägg
2 dl socker
1 dl apelsinjuice
1 msk vaniljsocker
2 1/4 dl jyttemjöl
1,5 tsk bakpulver

Tillagning

Smält margarinet och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en form med till exempel kokosflingor, pofiber eller Fibrex. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 min på 175 grader.
Låt kakan kallna under formen eller i en handduk.
– Dela kakan försiktigt så det blir två delar. Jag brukar fylla med det Olivia tycker om. Ett tag gjorde jag en mjölkfri vaniljsås, men Olivia var inte så förtjust i den så jag slutade med den. Man behöver inte krångla till saker och ting. Jag kan till exempel fylla med banan och hallon. Det som jag har upptäckt är att utseendet på tårtan är väldigt viktig för min lilla dam. Det finns numera florsocker med olika smaker och ännu viktigare olika färger. Tårtan kan dekoreras med det godis barnet tycker bäst om. Det finns många olika strösselsorter, flera sorter helt ofarliga för Olivia.
Jag brukar baka en tårta och förbereda till och med fyllningen. Därefter skär jag upp tårtan i portionsbitar, och fryser in. När Olivia ska gå på kalas tar jag fram en bit tårta och så får Olivia bestämma hur tårtan ska se ut med glasyr och dekor, så får hon tårtan precis som hon vill ha den.

Skriv ut

Recept Tekla LarssonFoto Eva Lie

Hitta fler recept som innehåller: