Marinerad lax med honungssenap

Smått & Gott. Gör en lyxig macka med lax som du gravat själv eller köpt färdig. En variant är att ta julskinka istället för lax.

Ingredienser

Marinerad lax
500 g lax i bit
1 tsk senapspulver
1 tsk senapsfrö
3 msk socker
2 msk salt

Honungssenap
0,5 dl gula senapsfrön
0,5 dl bruna senapsfrön
1,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
4–5 msk honung
1 msk vinäger
1 tsk salt

Tillagning

Marinerad lax
Dela laxen i två lika stora delar. Blanda kryddblandningen och gnugga in i laxen. Om du vill ha en röd yta på laxen så riv en liten rödbeta och lägga mellan de två laxbitarna som du lägger på varandra.
Lägg i en påse i 1–2 dygn i kylskåp, vänd ett par gånger. Skrapa sedan bort kryddorna och skär upp laxen tunt.
Servera med honungssenap på ett gott knäckebröd.

Honungssenap
Koka senapsfrön och vatten i ett par minuter. Blanda sedan ner resten av ingredienserna. Mixa till krämig konsistens. Häll i glasburk och låt vila några dagar.
Detta blir en ganska stark senap. Gillar man inte stark senap kan man blanda senap med lite naturell gurt, eller creme fraiche, riva ner lite äpple och äta till laxen.
Passa på att göra en fin burk senap att ge bort!

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: