Lustigt ljust bröd

Bakat. Om du har handeksem eller bara allmänt känslig hud kan det vara besvärligt att baka bröd. Men, du behöver inte vara helt hänvisad till affären och bageriet, det finns recept där man inte alls behöver vidröra degen. Det här brödet blir lustigt och lite bubbligt, men mycket gott. Konsistensen påminner om
ett lantbröd.

Ingredienser

1 paket jäst (50g)
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
gärna 1 msk honung
12–13 dl vetemjöl (några dl kan man byta ut mot grahamsmjöl om man vill)

Tillagning

Börja med att smula ner jästen i en rejäl degbunke. Tillsätt lite av vattnet, liksom salt och ev honung. Rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av vattnet och det mesta av mjölet. Här kan det vara läge att ha handskar på om man vill slippa mjöldammet. Blanda med en stor trägaffel eller träsked till en lös, lite kletig deg. Täck med en handduk och låt jäsa i en timme. Puffa sedan ihop degen med trägaffeln och låt den jäsa en timme till.
Smörj en plåt eller täck den med bakplåtspapper. Ta några tag med trägaffeln i den färdigjästa degen och vält ut den på plåten. Forma med trägaffeln till ett någorlunda runt bröd.
Värm ugnen till 275 grader. Under tiden får brödet jäsa på plåten i ungefär 20 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen, 12 minuter i den starka värmen, sänk sedan värmen till 100 grader och grädda brödet i ytterligare en timme och tio minuter. Detta gör att det bildas en härligt seg yta på brödet, men du kan behöva prova dig fram i din egen ugn för att få den rätta ytan utan att brödet blir bränt ovanpå.
Låt brödet svalna under en handduk.

Skriv ut

Recept Ingela WettergrundFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: