Lussebullar

Bakat. Lussebullar krävs till lucia. Med lite träning smakar de här bullarna precis som vanliga. Tänk bara på att degen ska vara lite kladdigare än vanlig vetedeg för att ge saftiga och mjuka lussekatter.

Ingredienser

25 g jäst
75 g mjölkfritt margarin
2½ dl havremjölk
1 påse saffran
¾ dl socker
½ tsk salt
1 ägg (kan uteslutas)
9 dl glutenfri mjölmix
russin till dekoration

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke eller stor skål. Smält margarinet. Tillsätt sedan vatten eller mjölk
och låt det bli fingervarmt, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.
Blanda i socker, salt, saffran och 8 dl mjölmix.
Arbeta degen, helst i maskin, i cirka 5 minuter och låt den sedan jäsa i 20 minuter under bakduk. Arbeta därefter degen igen. Tillsätt lite mer mjölmix om den känns för kletig att arbeta med. Mjöla bakbordet med den glutenfria mjölmixen och lägg upp degen på bordet.
Dela degen i 12 lika stora delar och forma dem till lussekatter. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck dem med plastfolie och låt jäsa igen i 20-30 minuter.
Pensla med havregrädde och dekorera med russin.
Grädda lussebullarna i 250 °C, cirka 8-10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

Skriv ut

Hitta fler recept som innehåller: