Limemarängpaj

Bakat. En sötsyrlig paj med marängtopping utan ägg – passar lika bra som dessert som på fikabordet.

Ingredienser

Pajbotten
1 dl kokosolja
1 dl havremjöl
1 dl fiberhusk
1 dl kokossocker

Fyllning
50 g mjölkfritt margarin
3 lime, rivet skal
1,5 dl färskpressad limejuice
2 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
3 dl mandel- eller sojadryck

Maräng
kikärtsspad från en 400 gram burk cirka 1,5 dl
1,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk citronsaft

Tillagning

Pajbotten
Blanda ihop alla ingredienserna och tryck ner i botten på en pajform. Grädda i ugnen 225 grader i cirka 5 minuter.

Fyllning
Smält margarinet, blanda i resten av ingredienserna, häll i det förgräddade pajskalet och grädda i 175 grader cirka 20 minuter.

Maräng
Sila bort spadet från kikärtorna ner i en bunke. Vispa spadet kraftigt tills det blir ett tjockt vitt skum. Tillsätt citronsaft, vaniljpulver och sockret medan du fortsätter att vispa. Fortsätt vispa tills smeten bildar toppar. När du kan hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut är det klart.
Fyll en spritspåse med marängsmet och spritsa ut maränger på pajen. Bränn av dessa lite med en gasolbrännare om du vill ha lite krämiga maränger.
Eller gör färdiga maränger och sätt på i efterhand. Spritsa då ut på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 125 grader i 75–90 minuter. Förvaras torrt och i rumstemperatur.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg