Lammköttbullar

Lagat. Gör avlånga köttbullar och trä upp dem på spett för att förnya julbordet.

Ingredienser

400 g lammfärs
1 tsk salt
1 krm nymald svart- eller vitpeppar
0,5 krm chilipeppar eller 0,5 tsk färsk finhackad rosmarin
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
3 msk mjölkersättning
1 msk potatismjöl
2 msk mjölkfritt matfett eller olja till stekning

Tillagning

Lägg färsen i en bunke och tillsätt salt och kryddor. Skala rödlöken och riv den på rivjärn. Skala och finhacka vitlöken. Blanda färsen med salt och kryddor och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en fast smet. Forma färsen till små runda bullar. Lägg dem på vattensköljd skärbräda.
Låt fettet bli ljusbrunt i stekpanna. Lägg i köttbullar, men fyll inte pannan. Skaka pannan så att de får färg runtom. Minska värmen och efterstek cirka 3 minuter.

Tips
Köttbullarna kan stekas i långpanna i ugn vid 250 grader i 8-10 minuter. Lägg först fett i långpannan och låt det bli ljusbrunt. Vänd köttbullarna några gånger.
Färsen kan formas till små avlånga korvar som träs upp på vattensköljda spett. Stek färsspetten i ugn. Servera med bröd och grönsakspuréer.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: