Karameller

Sött. Ett vackert och lättlagat godis som påminner om gamla tiders kandisocker. Gör gärna flera sorter med olika smak eller färg, men tänk på att kanterna kan bli skarpa om du bryter bitarna. Om du har unga besökare är det bäst att skära i små, jämna bitar innan smeten stelnat färdigt.

Ingredienser

7 dl strösocker
2,5 dl vit baksirap
1,25 dl vatten
Några droppar karamellfärg
Några droppar livsmedelsarom (kan uteslutas)
florsocker

Tillagning

Stryk tunt med rapsolja på en plåt. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka upp. Koka massan tills den är cirka 150 grader. När det skapas en hård, sprucken genomskinlig klump av sockret om du droppar lite av massan i kallt vatten är det färdigt. Akta så att sockret inte bränns vid, då blir den missfärgad. Om du vill tillsätta smak och färg är det dags nu.
Obs: Var beredd på att det kan bubbla upp när du droppar i smak eller färg. Det kan vara bra att droppa i detta utomhus om du har möjlighet. Luta dig inte över kastrullen, då ångorna är varma! Om inte färgen blandas av sig själv när du droppar i den kan du blanda försiktigt med en sked.

Häll ut sockermassan mitt på plåten. Den ska inte bli för tunn, så låt inte smeten rinna ut för mycket på plåten. (Tänk på att plåten blir varm, så ställ den på ett värmetåligt underlag, och var försiktig så att du inte får det varma sockret på huden!) När sockret stelnat lite kan du skära rutor som du bryter loss när de svalnat. Du kan också bryta oregelbundna bitar med händerna om du inte låter sockret stelna alltför länge.
Lägg några teskedar florsocker i en fryspåse. Lägg i bitarna av godiset, knyt igen påsen och skaka, så att alla sidor av godisbitarna täcks av ett tunt lager socker. Borsta bort överflödigt socker med händerna, och känn samtidigt igenom bitarna, så att inga bitar har vassa kanter.
Förvaras torrt.

Skriv ut

Recept Susannah ElersFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: