Kanelsnurror med äpplen

Bakat. Att kombinera en vetedeg och äpplen blir ofta en dröm att bjuda på. Bry dig inte om att äppelbitar ramlar ut när du gör snurrorna, stoppa bara in dem igen.

Ingredienser

Bulldeg
100 g mjölkfritt margarin
5 dl vätska (havredryck, rismjölk eller vatten)
50 g jäst (för söta degar)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
3 äpplen

Garnering
Pärlsocker

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma vätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Arbeta in nästan allt mjöl till en smidig deg. Resten av mjölet sparas till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen, utom äpplena. Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.

Lägg degen på ett mjölat bord och knåda den. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta och bred ut fyllningen. Strö över äppelbitarna på halva degen och vik över den andra halvan. Skär cirka 3 cm breda remsor och dela remsorna på mitten, men inte hela vägen upp. Sno ihop remsorna till en knut.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla bullarna med vatten och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Skriv ut

Recept Mikaela OdemyrFoto Lisa Odemyr

Hitta fler recept som innehåller: