Julmuffins

Bakat. Vi har väl alla våra favoriter som ska bakas för att det ska kännas som jul på riktigt. Här är en mjölk- och äggfri goding, som också kan göras glutenfri.

Ingredienser

0,5 dl sojamjölk
1 tsk vinäger
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
2 dl strösocker
0,5 dl olja
2 dl vatten

Färskosttopping
50 g mjukt mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
200 g rumsvarm Oatly – PåMackan Naturell
skal och saft från 1 apelsin

Florsockertopping
5-7 dl florsocker
0,5 dl kokhett vatten
skal och saft från 1-2 citroner
1 krm salt
200 g mjukt mjölkfritt margarin

Tillagning

Ställ ut 10-12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt. Blanda sojamjölk med vinäger. Blanda vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat och kryddor i en separat skål.
Vispa ihop strösocker, olja och mjölkblandningen och vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med vattnet. Vispa smeten slät, fyll muffinsformarna till 2/3 och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 14-18 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från muffinsen.
Dekorera gärna med en topping, med eller utan havrefärskost.

Färskosttopping
Rör ihop mjukt margarin och hälften av florsockret. Tillsätt PåMackan Naturell, resterande florsocker och rivet apelsinskal, smaka av med apelsinsaft. Dekorera eventuellt med lingon eller granatäpplekärnor.

Florsockertopping
Vispa ihop florsocker, vatten, citronskal och salt. Tärna ner mjukt margarin och vispa med elvisp i 10-15 minuter. Smaka av med citronsaft och florsocker. Kyl eventuellt för att toppingen ska stelna något och spritsa sedan på muffinsarna.

Tips:
För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri fin mix. Dekorera med florsockertopping.

Skriv ut

Recept Karolina TegelaarFoto Karolina Tegelaar

Hitta fler recept som innehåller: