Janssons frestelse med örter
Lagat. Satsen kan dubblas och gräddas i långpanna (cirka 30×40 cm) vid 200 grader i cirka en timme. Portionsformar kan också vara trevligt. Gräddningstiden blir då cirka 25 minuter.
Lagat. Satsen kan dubblas och gräddas i långpanna (cirka 30×40 cm) vid 200 grader i cirka en timme. Portionsformar kan också vara trevligt. Gräddningstiden blir då cirka 25 minuter.
1 kg stor potatis (ej färskpotatis)
2 gula lökar
0,5 dl finhackad dill
ev. 1 burk ansjovisfilé 125 g
eller 1-1,5 tsk salt
4-5 dl mjölkersättning
50 g mjölkfritt margarin
Örtströbröd
0,5 dl glutenfritt ströbröd eller stött glutenfritt knäckebröd
0,5 dl persilja
3-4 kvistar basilika eller timjan
Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och finstrimla potatisen. Varva potatis, lök, dill och eventuellt ansjovis i en stor form.
Överst och underst ska det vara potatis. Häll på mjölkersättning. Strö på ströbröd blandat med persilja och klicka fettet över. Grädda vid 200 grader i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Potatisen ska vara riktigt mjuk. Lägg över aluminiumfolie om ytan blir för mörk. Strimla basilika över gratängen någon minut innan den är klar.