Janssons frestelse med örter

Lagat. Satsen kan dubblas och gräddas i långpanna (cirka 30×40 cm) vid 200 grader i cirka en timme. Portionsformar kan också vara trevligt. Gräddningstiden blir då cirka 25 minuter.

Ingredienser

1 kg stor potatis (ej färskpotatis)
2 gula lökar
0,5 dl finhackad dill
ev. 1 burk ansjovisfilé 125 g
eller 1-1,5 tsk salt
4-5 dl mjölkersättning
50 g mjölkfritt margarin

Örtströbröd
0,5 dl glutenfritt ströbröd eller stött glutenfritt knäckebröd
0,5 dl persilja
3-4 kvistar basilika eller timjan

Tillagning

Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och finstrimla potatisen. Varva potatis, lök, dill och eventuellt ansjovis i en stor form.
Överst och underst ska det vara potatis. Häll på mjölkersättning. Strö på ströbröd blandat med persilja och klicka fettet över. Grädda vid 200 grader i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Potatisen ska vara riktigt mjuk. Lägg över aluminiumfolie om ytan blir för mörk. Strimla basilika över gratängen någon minut innan den är klar.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: