Inkokta päron med kanelstekta päronskivor

Sött. Festliga päron som tillagas i en crock-pot. Med en crock-pot lagas maten hälsosamt och på ett roligt sätt.

Ingredienser

Inkokta päron
4 + 2 päron
7,5 dl vatten
0,75 dl kokossocker
1 tsk äkta vaniljsocker
eller ½ tsk bourbon vaniljpulver
1 tsk citron
1 tsk ingefära
1 kanelstång
1 stjärnanis

Stekta päronskivor
1 msk smör (det du tål)
1 nypa kokossocker
1 krm kanel
1 nypa kardemummakärnor
salt, peppar

Tillagning

(3-4 timmar på låg temp)

Skala 4 (spara 2) av päronen men behåll gärna kvisten. Skär av päronen i botten så att de blir plana och står bättre i crock-poten. Ställ ner päronen och blanda ner de övriga ingredienserna.
De två sparade päronen ska inte skalas utan skivas ganska tunt. Stek dessa i smör i en stekpanna. Krydda över med lite kokossocker, lite kanel, några stycken kardemummakärnor och en nypa salt och ett par drag med pepparkvarnen.
När grytan gått klart plocka ur päronen och häll lagen i en kastrull och koka ner till cirka hälften. Servera päronen med en liten spegel av lag och vispad grädde eller glass som du tål.

TIPS: En gnutta punsch eller likör i glassen eller grädden är gott till. Att garnera med kokosflagor blir snyggt och gott särskilt till vispad kokosgrädde.

Med elgrytan crock-pot lagar du maten på ett enkelt, hälsosamt och roligt sätt. Lägg i köttet, grönsakerna, vattnet, ja allt du vill ha i din maträtt, på morgonen och när du kommer hem efter jobbet är grytan klar. Rätterna lagas på låg eller hög värme, låg är cirka 80 grader och hög cirka 90–95 grader. Grytan värms sakta upp och kan, när tillagningstiden är klar, varmhålla maten ytterligare en tid.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: